Харківські підприємства беруть участь у створенні найбільшого телескопа в світі - "ГУРТ". Про це 4 листопада повідомив "SQ" завідувач відділу декаметрової радіоастрономії Радіоастрономічного інституту (Харків) Національної академії наук України Олександр Коноваленко. За його словами, зокрема, одна з харківських фірм виробляє і постачає антенні підсилювачі. "Ці підсилювачі такої високої якості, що ними зацікавилися французькі астрономи і хочуть налагодити поставки до Франції, де будується аналогічний "ГУРТу" телескоп", - зазначив О.Коноваленко.

За його словами, зараз телескоп "ГУРТ" складає вже 300 секцій. У 2010 р. на будівництво нового телескопа з держбюджету було виділено близько 1 млн.грн., які майже повністю освоєні. "Якщо нам будуть виділяти на рік по 1 млн.грн., то за три роки телескоп буде складати вже 1 тис. секцій. Будівництво телескопа йде практично за планом. Відхилення викликані тим, що стрімко дорожчають матеріали. Наприклад, ферритові сердечники за кілька останніх років здорожчали з 50 коп. до 10 грн. за штуку", - зазначив О.Коноваленко.

За його словами, "ГУРТ" навіть у такому неповному складі (300 секцій) уже здатний приймати участь у наукових експериментах. Його можливості були використані для калібрування даних, отриманих у ході міжнародного проекту "Стерео". У рамках цього проекту два супутника, рухаючись по орбіті Землі, досліджують Сонце.

Довідка "SQ". Будівництво гігантського радіотелескопа нового покоління "ГУРТ" ведеться в Чугуївському районі Харківської області. Площа першої черги телескопа складе близько 100 тис.кв.м. Площа старого телескопа УТР-2 більше (150 тис.кв.м), але новий телескоп буде повністю комп'ютеризований. Телескоп буде працювати в широкому діапазоні частот - 10 до 80 МГц. Ще одна відмінність полягає в тому, що в УТР-2 використовуються електромеханічні реле, в новому телескопі - цифрова техніка. Будівництво було розпочато 2006 р. Кошти на будівництво телескопа виділені в рамках держпрограми, яку курирує НАНУ. Для створення радіотелескопа необхідно кілька десятків мільйонів доларів.

Радіотелескоп УTР-2 створений близько 40 років тому під керівництвом академіка Семена Брауде. Площа радіотелескопу становить 150 тис.кв.м (це площа всіх радіотелескопів світу разом узятих, що працюють у всіх діапазонах хвиль). Серед відкриттів, зроблених за допомогою телескопа, - спектральні лінії збуджених атомів вуглецю.

Харківський інститут надає УТР-2 світовій спільноті астрономів для апробації та розвитку концепцій нових гігантських низькочастотних радіотелескопів нового покоління. Як повідомили в інституті, використання нових телескопів дозволить отримати нові дані практично про всі об'єкти Всесвіту, уточнити фізичні моделі відкритих об'єктів, виявити нові. В умовах Землі неможливо змоделювати низку космічних процесів і об'єктів (зокрема, радіогалактики з активними ядрами). Спостерігаючи за цими об'єктами, астрономи отримують інформацію про передачу екстремальних енергій на великі відстані. Така інформація може бути корисна в області фізики і техніки.