Харьковский физико-технический институт начал инсталляцию германского циклотрона

ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) почав установку циклотрона, переданого інституту Юліхським дослідним центром (м.Юліх, Німеччина). Про це повідомив "SQ" директор наукового центру "Циклотрон" ХФТІ Юрій Петрусенко. За його словами, затримка в інсталяції циклотрона була викликана браком фінансування. Кошти надійшли лише у другому півріччі 2011 р. Для циклотрона підшукали приміщення, але всередині цього приміщення потрібно влаштувати бетонний захист. Коли будівельні роботи закінчаться, почнуть налагоджувати технологічну частину установки.

Як зазначив Ю.Петрусенко, це вже друга установка, подарована ХФТІ Юліхським центром (до цього був подарований прискорювач електронів). Коли буде інстальований циклотрон, учені ХФТІ зможуть виробляти низку медичних ізотопів, у тому числі і для позитронно-емісійної томографії (ПЕТ, радіонуклідний томографічний метод дослідження внутрішніх органів людини). "В Україні немає жодного реально діючого центру ПЕТ, а, наприклад, у США їх більше тисячі, і в цій країні хочуть ПЕТ-діагностику проводити на тому кількісному рівні, на якому зараз у нас проводять флюорографію. Метод ПЕТ дуже лояльний до організму пацієнта. При діагностиці з використанням техніки (це інший вид ядерної діагностики - СПЕК). Напіврозпад цієї речовини триває 6 годин, а у  ПЕТ-ізотопу фтору-18, який живе найдовше, період напіврозпаду триває дві години, біля найбільш короткоживучих ПЕТ-ізотопів напіврозпад становить дві хвилини Це означає, що майже відразу після того, як ізотопи виконають свою діагностичну функцію, їх кількість в організмі буде мінімальною. Крім того, чутливість ПЕТ дуже висока, зокрема, є можливість визначати ракові клітини на нульовій стадії їх розвитку, досліджуючи процеси метаболізму". - повідомив учений-ядерник.

За його словами, діагностичний ядерний центр складається з томографа, циклотрона і лабораторії. При ПЕТ-діагностиці всі ці складові повинні бути в одному місці. "Ми плануємо виробляти ізотопи, наприклад, фтор-18, і постачати їх кілька медичних центрів у Харкові, наприклад, Інститут медичної радіології і лікарню швидкої та невідкладної допомоги. У цих центрах потрібно встановити тільки сканери, що здешевлює їх організацію. Час поставки ізотопу в центр не має бути довше періоду його напіврозпаду А за дві години з П'ятихаток фтор можна доставити практично у будь-яку точку Харкова. Ми зможемо постачати близько шести центрів, але повинна бути налагоджена логістика і технологія обстежень", - зазначив Ю.Петрусенко.

За його словами, переданий ХФТІ циклотрон відноситься до розряду універсального устаткування і може виробляти ізотопи декількох видів. "Юліхський центр обіцяє нам передати ще один циклотрон, який призначений спеціально для виробництва ПЕТ-ізотопів. Це буде вже третій прискорювач, переданий нам з Німеччини", - зазначив директор "Циклотрону".

Він також повідомив, що якщо знайдуться інвестори, то проект створення спеціалізованого виробництва ПЕТ-ізотопів вийде розпочати раніше. "Інвестори вже зверталися до нас із пропозиціями Як я вже говорив, медичний ПЕТ-центр - це сканер, лабораторія та циклотрон У цій схемі половина вартості припадає на циклотрон Одна з харківських фірм хоче купити систему "Тошиба". Вони цікавилися, чи зможемо ми налагодити поставку ізотопів, щоб їм не возитися з прискорювальної технікою. Проте їм це складно буде зробити в центрі міста, адже для прискорювача потрібно спеціальне приміщення", -. зазначив Ю.Петрусенко.

Довідка "SQ". Юліхський центр передав ХФТІ для проведення наукових досліджень у матеріалознавстві прискорювач легких іонів - циклотрон CV-28. Прискорювач був подарований інституту у 2009 р. під час німецько-українського симпозіуму, присвяченого використанню прискорювачів у матеріалознавстві і виробництві радіонуклідів медичного призначення.