Міністерство закордонних справ (МЗС) України підтвердило перенесення візиту президента України Віктора Януковича до Брюсселя (Бельгія), який був запланований на 20 жовтня. Про це повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров, передало інформагентство "РБК-Україна". У МЗС зазначили, що отримали цю інформацію від постійного представництва ЄС.

Раніше в Єврокомісії підтвердили, що Євросоюз прийняв рішення відкласти візит президента України до Брюсселя. Йдеться не про скасування візиту, а про його перенесення на більш пізній термін.

Питання про можливе скасування візиту президента України до Брюсселя виникло після винесення вироку стосовно екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, який викликав критику з боку ЄС.

В інтерв'ю агентству "Bloomberg" 18 жовтня В.Янукович заявив про те, що питання про процес євроінтеграції України має розглядатися окремо від "справи Ю.Тимошенко". Український президент зазначив, що "угода про асоційоване членство (в ЄС), яка відображає перспективи вступу України до Євросоюзу, дуже важлива" для Києва.

Довідка "SQ". Раніше передбачалося, що в ході запланованого візиту В.Янукович зустрінеться з головами Європейської ради та Єврокомісії Херманом ван Ромпеєм і Жозе Мануелем Баррозу. Сторони повинні були обговорити фінальні деталі майбутнього договору про асоціацію України з ЄС, які українська влада розраховує підписати на саміті Україна - ЄС у грудні в Брюсселі.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Ю.Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) з позбавленням права обіймати певні державні посади на три роки. Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн.грн. та судові витрати.

12 жовтня США і низка європейських країн висловилися з різкою критикою з приводу вироку Ю.Тимошенко.