Жертвами зіткнень на півдні Киргизстану стали 178 осіб, за даними Мінохоронздоров'я, в Ошській та Джалал-Абадської областях за медичною допомогою звернулися 1866 осіб, 836 з них госпіталізовані. Про це повідомив "Кореспондент" з посиланням на "Reuters".

16 червня у Киргизстані буде оголошено день жалоби за загиблими. "Це величезна втрата для нас. Ми віддамо шану всім загиблим. Постанову про День жалоби я підпишу вже сьогодні", - зазначила глава тимчасового уряду країни Роза Отунбаєва.

Вона зазначила, що реальне число жертв у зіткненні може бути набагато більше, ніж повідомляє МОЗ. "Я можу повірити, що там 700 смертей, розрив між офіційними та неофіційними даними може бути саме таким. За звичаями наших народів, людей ховають тут же і ніхто не хоче проводити офіційних розтинів і судмедекспертиз", - відзначила Р. Отунбаєва.

15 червня представник верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвіль заявив, що ситуація в Киргизстані вийшла з-під контролю влади через ретельно сплановані провокації. Р. Колвіль зазначив, що зіткнення на півдні країни відбулися після п'яти нападів, які одночасно відбулися в Оші. Одним з об'єктів нападу став тренажерний зал, який був популярним місцем збору криміналітету.

"Напад на тренажерний зал з високою часткою ймовірності мав викликати відповідну реакцію", - зазначив представник ООН, уточнивши, що в атаці брали участь озброєні люди в масках.

За його словами, зараз не можна називати подію в Киргизстані міжетнічними зіткненнями, оскільки спочатку люди були розділені і за іншими ознаками. "У деякій мірі, все це було організовано, цілеспрямовано і добре сплановано", - зазначив Р. Колвіль, відзначивши, що ООН поки не може когось звинувачувати, тому що складно підтвердити чию-небудь відповідальність.

Довідка "SQ". Сутички між киргизами і узбеками почалися в ніч на 11 червня на півдні Киргизстану в м.Ош, а потім перекинулися на сусідню Джалал-Абадську області. Керівництво Киргизстану раніше заявило, що кровопролиття сталося через спланованих дій певних політичних сил і праці найманих провокаторів, які першими почали вбивати людей і сіяти паніку.

13 травня на півдні Киргизстану, звідки родом повалений президент Курманбек Бакієв, активізувалися його прихильники. Вони захопили будівлі адміністрації в трьох обласних центрах: Оші, Джалал-Абаді і Баткене. Тимчасовий уряд Киргизстану розцінив тоді події на півдні "як спробу реваншу бакієвскіх сил, які намагаються дестабілізувати обстановку в країні".