Уровень опасности на "Фукусиме-1" повышен до максимально возможногоУряд Японії підвищив рівень небезпеки на АЕС "Фукусіма-1" з п'яти до семи балів за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Про це повідомила "Lenta.ru". До цього в сім балів оцінювали тільки аварію на Чорнобильській АЕС.

Як повідомляє інформагентство "РБК-Україна", персонал "Фукусіми-1" і розташованої в 10 км від неї "Фукусіми-2" терміново евакуйований після зафіксованого сьогодні землетрусу. Поки немає даних, чи вплинув черговий землетрус магнітудою 6,3 на роботу АЕС. Проте можливо, що саме з підземними поштовхами пов'язано термінове рішення збільшити рівень небезпеки до максимального.

Довідка "SQ". Надзвичайний стан на АЕС "Фукусіма-1" виник у результаті землетрусу силою 9 балів, що стався в Японії 11 березня. На АЕС відбулося відключення системи охолодження реакторів. З шести енергоблоків станції на чотирьох був зафіксований сильний перегрів, там неодноразово спостерігалися пожежі і відбувалися вибухи.

Сьома ступінь за шкалою INES означає викид кількох десятків тисяч терабеккерелей радіоактивного матеріалу, що може спричинити за собою важкі наслідки для здоров'я населення і для навколишнього середовища.