Россия запустила газопровод "Северный поток", обеспечивающий транзит топлива в обход УкраиныПрезидент Росії Дмитро Медведєв і канцлер Німеччини Ангела Меркель офіційно відкрили газопровід "Північний потік". Про це повідомило інформагентство "Lenta.Ru". У церемонії запуску газопроводу, яка відбулася сьогодні, 8 листопада, в Любміні (Німеччина) також узяли участь прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і комісар Євросоюзу (ЄС) з енергетики Гюнтер Еттінгер.

Маршрут "Північного потоку" пройде дном Балтійського моря від Виборга (Росія) до німецького Грайфсвальда територіальними водами Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Загальна протяжність "Північного потоку" складе 1224 км, пропускна здатність першої нитки газопроводу досягне 27,5 млрд. куб.м газу на рік. Російський "Газпром" реалізує проект спільно з німецькими компаніями "E. On" і "BASF", а також голландською "Gasunie" і французькою "GDF Suez". Передбачається, що "Північний потік" повинен знизити вартість постачання російського газу до європейських країн, тому що газопровід не проходить територією країн-посередниць.

За даними міжнародного рейтингового агентства "Fitch Ratings", запуск нового газопроводу негативно позначиться на позиції НАК "Нафтогаз України". За підрахунками "Fitch", обсяг транспортування газу і, відповідно, прибутки української компанії після введення в експлуатацію "Північного потоку" знизяться приблизно на 20%, починаючи з 2012 року. "Fitch" також зазначає, що наявність альтернативного маршруту експорту газу до Західної Європи може посилити позиції "Газпрому" в переговорах з "Нафтогазом".

Довідка "SQ". Раніше близько 2/3 об'єму газу, який Росія постачає до Західної Європи, транспортувалося через газотранспортні системи України та Словаччини. Україна, відповідно до договору від 2009 р., повинна імпортувати не менше 33 млрд. куб.м газу з Росії за ціною, яка прив'язана до світових цін на нафту і нафтопродукти. Уряд України наполягав на зниженні і цін, і обсягу постачань, у відповідь на що російська сторона висунула низку вимог, однією з яких є вступ України до Митного союзу, очолюваного Росією.