Троє учених стали лауреатами Нобелівської премії з медицини та фізіології за роботи в області імунології. Як повідомив офіційний сайт Нобелівського комітету, вчені із США Брюс Бойтлер і Ральф Саймон, а також Жуль Хофман (Люксембург) зробили низку експериментальних робіт, які допомогли вченим зрозуміти, як саме відбувається включення систем вродженого імунітету при зустрічі з інфекційними агентами і як ці системи взаємодіють із механізмами набутого імунітету - більш складною і досконалою формою імунітету. Імена лауреатів з медицини та фізіології були названі сьогодні, 3 жовтня, під час прямої трансляції на сайті комітету.

Один з лауреатів - Р.Стейнмен - помер 30 вересня. Як повідомив "Кореспондент", 68-річний Р.Стейнмен страждав на рак підшлункової залози, проте його життя було продовжене завдяки розробленій ним самим імунотерапії з використанням дендритних клітин.

Довідка "SQ". З 3 до 10 жовтня у Стокгольмі та Осло будуть названі лауреати Нобелівської премії за 2011 р. завершиться Нобелівський тиждень у Стокгольмі 10 жовтня, коли Королівська шведська академія наук представить володаря премії з економіки, заснованої 1968 р. шведським Держбанком на згадку про Альфреда Нобеля. Сума кожної з Нобелівських премій цього року, як і всі попередні, становить 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

У 2010 р. лауреатом премії в області медицини і фізіології став учений Роберт Едвардс, який розробив технологію штучного запліднення in vitro.