Сімнадцять об'єктів культури повинні бути відреставровані і капітально відремонтовані у Харкові до Євро-2012. Про це йдеться у довідці про хід підготовки Харкова до проведення фінального турніру чемпіонату Європи з футболу 2012 р., наданої "SQ" у міському Департаменті з підготовки та проведення Євро-2012.

За рахунок коштів державного бюджету в державній цільовій програмі Євро-2012 передбачена реконструкція будівлі Харківського державного цирку, реставрація та ремонт будівлі Харківського державного університету мистецтв ім. І.Котляревського, Харківської державної академії культури та Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Короленка.

За рахунок обласного бюджету та інших джерел передбачається відреставрувати і відремонтувати будівлі Харківського академічного українського драматичного театру ім. Т.Шевченка, Харківського академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка, Харківського художнього музею, Харківського історичного музею, Харківського театру ляльок ім. В Афанасьєва.

За рахунок коштів бюджету Харкова планується комплексно реконструювати Центральний парк культури і відпочинку ім.Горького, відремонтувати фасади житлових будинків, розташованих за маршрутами руху гостей та учасників чемпіонату, оновити таблички з назвами вулиць і номерними знаками українською та англійською мовами, реконструювати мережі зовнішнього освітлення.

За інформацією Департаменту з підготовки до Євро-2012, прогнозний обсяг фінансування об'єктів за рахунок усіх джерел складає 313,74 млн.грн., з них у 2011 р. заплановано профінансувати роботи на 160,09 млн.грн.

Як підкреслили в департаменті, цього року кошти державного та обласного бюджетів на реконструкцію і ремонт пам'ятників культури поки не виділялися. З міського бюджету профінансовані роботи з реконструкції зовнішнього освітлення міста в розмірі 4,306 млн.грн.

Довідка "SQ". У 2010 р. з Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу була виключена Харківська обласна філармонія. Завершити реконструкцію філармонії заплановано у 2012 р. Загальний обсяг фінансування проекту становить 233,60 млн.грн. За період 2008-2010 рр. фінансування реконструкції склало 50,22 млн.грн.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Згідно зі складеним УЄФА календарем, у Харкові зіграють команди групи "В", матчі відбудуться 9 червня (B1-B2), 13 (B1-B3) і 17 (B4-B1).