У Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т.Шевченка значно зросли власні прибутки. Як повідомила 24 червня "SQ" директор театру Маргарита Сакаян, з січня до червня театр заробив 1 млн. 250 тис.грн., що вдвічі більше, ніж за такий же період минулого року. За її словами, це пов'язано з "плідною роботою з продажу квитків і призначенням на посаду художнього керівника Олександра Аркадіна-Школьника". "Він поставив спектаклі "Примадонни" і "Зойчина квартира", які користуються зараз величезною популярністю у глядачів, стали брендом театру", - заявила М.Сакаян. Вона зазначила, що в результаті всі вистави театру стало відвідувати більше людей. Багато з вистав проходять з аншлагами, часто важко купити квитки. "Такого в театрі не було років тридцять", - зазначила директор.

За її словами, зароблені кошти театр витрачає на постановку нових спектаклів, оплату комунальних платежів і частину- на зарплату співробітників. М.Сакаян зазначила, що ситуація з судовими розглядами з приводу невиплати зарплат практично зійшла нанівець. Судові позови подали всього кілька співробітників.

Як повідомила директор, зараз театр очікує виділення коштів на проведення ремонту. У вересні трупа відправиться на міжнародні фестивалі в Брест (Білорусь) і Тбілісі (Грузія). У другому з них візьмуть участь театри з різних європейських країн, і театр ім. Шевченка буде єдиним з України.

Довідка "SQ". 31 березня 1922 р. Лесь Курбас заснував у Києві театр "Березіль". Прем'єра першої вистави відбулася 7 листопада. У 1926 р. "Березіль" як кращий театр УРСР перевели до Харкова, який у той період було столицею України. 16 жовтня прем'єр вистави за п'єсою Ф.Кроммелінка "Золоте черево" розпочався перший харківський сезон. У 1935 - 1947 рр. театр називався Харківським державним українським драматичним театром ім.Т.Шевченка, в 1947 р. театру було присвоєне звання академічного.

У 2008 р. в театрі ім.Шевченка скасували підвищені посадові оклади, зменшивши їх майже удвічі. У квітні 2009 р. вступили в силу два накази директора театру, згідно з якими всім його працівникам знімався коефіцієнт академічності і вони переводилися на неповний робочий день з оплатою праці 0,75, 0,5 і 0,25 ставки. 70 співробітників театру подали позови до Дзержинського районного суду Харкова з вимогою повернути їм невиплачену зарплату. По одному з позовів було прийняте рішення про стягнення з театру боргів із зарплати у повному обсязі. М.Сакаян та Харківська облдержадміністрація подали апеляцію, і вона була задоволена. Співробітники театру зверталися також до Верховного суду України.