В Харькове состоится премьера "спектакля-пособия для мужчин". На сцене играют только женщиныХарківський театр "Нова сцена" представить глядачам нову виставу "Дівич-вечір (Обережно! Жінки!)" за п'єсою фінського драматурга Мікі Мюллюахо. Прем'єра відбудеться 17 і 18 березня на сцені Будинку актора. Як повідомили "SQ" у театрі, це "розумна сучасна комедія, в якій три актриси дозволяють собі ігнорувати соціальні умовності і порушувати заборони".

Головні героїні вистави - енергійна журналістка жіночого журналу Еммі (актриса Олександра Богатирьова), "сіра мишка", шкільна вчителька Софія (актриса Ольга Солонецька) і психотерапевт Юлія (актриса Марина Поліщук). "За півтори години вони встигають поридати, посваритися, побитися, зміцнитися в непорушності жіночої дружби і з блиском препарувати різноманіття жіночих проблем: у відносинах зі своїми чоловіками, колегами, начальством, дітьми, правосуддям і т.д. Але, незважаючи на всі перипетії, серед хаосу життя обов'язково знайдуться сили для знаходження гармонії. Героїні дуже близькі нашій сучасності, і кожна з жінок може побачити в них себе", - відзначили в театрі. Крім цих персонажів актриси грають ще більше десятка другорядних ролей, половина з яких - чоловічі. "Це такий іронічний жіночий погляд на сучасного чоловіка", - уточнили в театрі.

"Той факт, що на сцені тільки жінки, аж ніяк не означає, що це спектакль для жінок. Швидше навпаки. Чоловіки ризикують зробити низку відкриттів, не встаючи з крісла, а по приходу додому докорінно переглянути ставлення до слабкої, але розумною половині, - відзначили в "Новій сцені" - Це вистава-посібник для чоловіків, яким невтямки, чому жінки плачуть, закочують істерики і розмахують кулаками. Це спектакль-дзеркало для жінок, які дивляться на себе з боку і сподіваються, що чоловіки, які сидять в залі, нарешті щось та зрозуміють".

Як зазначив головний режисер і художній керівник театру Микола Осипов, М.Мюллюахо - один з найпомітніших театральних режисерів у Фінляндії. Зараз він художній керівник Національного театру Фінляндії. "У героях його п'єс легко впізнати себе. Це іронічний погляд на чоловіків і жінок XXI ст., на уявні і реальні проблеми, які нас оточують. П'єси М.Мюллюахо стали глядацькими хітами не тільки у Фінляндії, але і у всій Європі", - додав режисер.

Довідка "SQ". Центр сучасного мистецтва "Нова сцена" заснований 1989 р. як творчий союз акторів, музикантів, художників і фотографів. Часом народження театру ЦСМ "Нова сцена" вважається травень 2000 р., коли відбулася прем'єра вистави за п'єсою Олі Мухіної "Ю". З тих пір театр поставив понад двадцять вистав, тринадцять з яких є в репертуарі і зараз. За час свого існування ЦСМ також провів низку фестивалів (міжнародний арт-фестиваль "Культ модерну", міжнародні фестивалі "Театр 3-го тисячоліття", "Східний експрес", "Рахманінов і українська культура" та ін.) і майстер-класів драматургів, акторів, режисерів, критиків.