Виставка "Шедеври світового мистецтва. Паризька школа" 9 липня відкриється в харківській галереї "АВЕК". В експозиції буде представлено понад 100 живописних, графічних і скульптурних робіт майстрів Паризької школи з колекції нардепа-харків'янина Олександра Фельдмана. Про це "SQ" повідомили в галереї. На виставці будуть представлені, зокрема, скульптура "Жіноча голова" Амедео Модільяні, полотно "Південний пейзаж" Хаїма Сутіна, картина "Єврей, що молиться" Марка Шагала, "Жіночий портрет" Моіса Кіслінга, авторські літографії "Ательє Каліфорній" і "Маленька корида" Пабло Пікассо. Крім цих робіт, відвідувачі зможуть побачити твори Мішеля Кікоїна, Пінхуса Креміня, Хани Орлової, Мане-Каца, Іссахара Рибака, Олександра Френеля, Соні Делоне, Адольфа Федера, Ісаака Пайлеса, Артура Кольника та інших представників Паризької школи. Більшість з них були вихідцями з України.

Виставка выдбудеться просто неба. "Внутрішній двір між офісом концерну "АВЕК і Ко" і торгово-офісним центром "Platinum Plaza" буде перетворений в затишний куточок бульвару Монпарнас з відповідним антуражем. Відвідувачі виставки зможуть зануритися в романтичну атмосферу Парижа 1920-1930-х рр. І побачити художні шедеври , на створення яких вона надихала художників-емігрантів з усього світу", - відзначили в галереї.

Довідка "SQ". У міжвоєнні роки Париж називали столицею світового мистецтва. Звідусіль сюди стікалися молоді художники. Об'єднувало їх лише те, що майже всі вони були бідні і хотіли свободи і творчого самовираження, яких не могли знайти у себе на батьківщині. "Сонце свободи сяяло тільки над Парижем", - згадував про ті роки М. Шагал. Осередком життя інтернаціональної богеми стали майстерні та кафе на Монпарнас.