Л. Костенко презентовала в Харькове "Записки украинского самасшедшего"Творчий вечір української письменниці Ліни Костенко відбувся 7 лютого в Харківському національному академічному театрі опери та балету ім М.Лисенка. Вона презентувала свою нову книгу "Записки українського самашедшого". Це перший прозовий роман Л.Костенко. Розповідь у ньому ведеться від чоловічого імені. "Перша фраза роману була "Я Завжди був нормальною людиною", - і я зрозуміла, що це буде чоловік. А потім спробуй написати- потрібно знати їх психологію", - зазначила письменниця на презентації. За її словами, прозу, на відміну від поезії, їй було дуже важко писати, і над романом вона трудилася довго. "Я збирала матеріал світовий і наш, український. Я хотіла написати без психологічних похибок, без епатажу", - зазначила Л.Костенко.

"Чому я написала записки саме "самашедшого"? Написати записки українського божевільного - це дуже серйозно. Це потрібно писати про божевільного, а я написала про нормальну людину, зашугану в нашому суспільстві, - зазначила Л.Костенко. - Я зрозуміла, що повинна дати специфіку "українського божевілля", тому що у кожної країни, нації є своя специфіка. У романі я написала - у кого яка. Манія величі - це хвороба, але комплекс меншовартості - це ще більша хвороба. А ми звикли".

Л.Костенко відповідала на запитання гостей, читала свої твори і роздавала автографи. Зал театру був переповнений.

Л. Костенко презентовала в Харькове "Записки украинского самасшедшего"

 

Довідка "SQ". Книга вийшла в 2010 р. у київському видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" в серії "Перлини Сучасної Літератури". "Роман написаний від імені 35-річного київського програміста, який на тлі особистої драми глибоко і болісно сканує всі вивихи нашого глобалізованого часу. У світ надмірної (дез)інформації і тотального відчуження він - заручник світових абсурдів - прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою , між сім'єю і професією, між Україною та світом. За жанром "Записки українського самасшедшего" - насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики", - зазначено в анотації до роману.