ХІ міжнародний конкурс юних піаністів Володимира Крайнєва відбудеться 19-27 березня в Харківській середній спеціалізованій музичній школи-інтернаті. Конкурс традиційно пройде в три тури. Для участі в ньому подали заявки 37 юних піаністів з дев'яти країн: Білорусі, Німеччини, Китаю, Латвії, Молдови, Норвегії, Росії, України і Південної Кореї. Про це повідомили "SQ" в оргкомітеті конкурсу.

У його концерті-відкритті 19 березня візьмуть участь учні піаніста В.Крайнєва, переможці конкурсу різних років, що входять до складу журі: Ігор Четуєв, Тонг Бо, Катерина Сканаві й Олександр Романовський. Вони виступлять у супроводі Академічного симфонічного оркестру Харківської обласної філармонії. Вперше конкурс буде проходити без участі В.Крайнєва, який пішов з життя у 2011 р. Замість нього журі очолить професор Ганноверської вищої школи музики і театру (Німеччина) Бернд Гецке.

В останньому турі конкурсу учасники будуть виконувати твори в супроводі оркестру філармонії та молодіжного симфонічного оркестру "Слобожанський". Урочиста церемонія нагородження переможців і виступ лауреатів відбудеться 27 березня в музичній школі, а заключний концерт лауреатів - 30 березня в Колонній залі Національної філармонії України (Київ).

У рамках конкурсу в пам'ять про В.Крайнєва відкриють меморіальну дошку. Її встановлять на фасаді будівлі музичної школи, де вчився піаніст. Очікується, що в урочистому відкритті меморіальної дошки візьме участь дружина В.Крайнєва, радянський і російський тренер з фігурного катання, заслужений тренер СРСР Тетяна Тарасова.

Довідка "SQ". Перший конкурс юних піаністів В.Крайнєва пройшов у Харкові в березні 1992 р. з ініціативи педагогічного колективу Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату. Натхненником конкурсу та головою журі став В.Крайнєв. Оргкомітет конкурсу прийняв рішення проводити його раз на два роки в Харкові в останню декаду березня. У 1997 р. конкурс увійшов до Європейського союзу музичних молодіжних конкурсів, з 1998 р. фірма "Yamaha" надає учасникам конкурсу в користування свій рояль.

В.Крайнєв - народний артист СРСР та України, лауреат Державної премії СРСР, Почесний громадянин Харкова, професор Московської консерваторії і Ганноверської вищої школи музики і театру, був членом журі міжнародних конкурсів піаністів у Лідсі (Англія), Лісабоні (Португалія), Токіо (Японія ), ім.П.Чайковського в Москві. У 1994 р. створив Міжнародний благодійний фонд допомоги юним піаністам. Помер 29 квітня 2011 р. У Ганновері після хвороби.