Напередодні 200-річчя від дня народження українського поета і художника Тараса Шевченка (святкуватиметься у 2014 р.) у приватному харківському видавництві вийшла книга "Монументальна шевченкіана України: історія та сучасність". Про це повідомив "SQ" заступник голови Харківського відділення Спілки письменників Росії Леонід Мачулін. За його словами, в Україні пам'ять про Т.Шевченка увічнена в 1 тис. 220 пам'ятках, меморіальних дошках і знаках. Автор книги, Микола Семенюк, уперше зібрав воєдино всю інформацію про скульптурну шевченкіану, якої тепер зможуть користуватися наукові установи, бібліотеки та навчальні заклади, шанувальники поета, краєзнавці.

За словами Л.Мачуліна, працюючи над книгою, автор побував у 19 з 25 регіонів України, фотографував пам'ятники і пам'ятні місця. У каталозі обсягом 496 сторінок приведено 803 чорно-білих ілюстрації. Н.Семенюк використав близько 200 книг, альбомів, статей з газет і журналів. Матеріал у книзі розташований за географічно-вертикальним принципом: за областями, районами, містами й іншими населеними пунктами. Автор наводить повний список наявних в областях пам'ятних місць, вибірково розповідає невеликі історії про те, як з'явилися ті чи інші пам'ятники, яка доля пам'ятників, установлених до революції, як ті чи інші пам'ятники перенесли німецько-фашистську окупацію. "Як мінімум половина пам'ятників потребує реставрації. Можливо, тепер, коли інформація про стан скульптурної шевченкіани стала публічною, влада зверне на них увагу", - зазначив Л.Мачулін.

Довідка "SQ". Семенюк Микола Петрович народився 21 листопада 1941 р. в селі Шевченко (раніше Гацьківка) Володарськ-Волинського району Житомирської області. З 1987 р. мешкає в Харкові. М.Семенюк організував 30 виставок, присвячених Т.Шевченку, які експонувалися в бібліотеках і книгарнях, у вищих навчальних закладах, школах, будинках культури, парках відпочинку, військових частинах. Він автор багатьох публікацій у пресі та автор книг: "Т.Шевченко і Харківщина", "Т.Шевченко і Житомирщина" і "Скульптурна шевченкіана: пам'ятники Т.Шевченку, встановлені за кордоном".