Виставка робіт Євгена Спіцевича 4 листопада відкрилась у Харківському художньому музеї. Вона приурочена до 80-річчя харківського художника і включає його живописні та графічні твори. "Ми намагалися показати роботи різних років, щоб можна було простежити зміни творчої манери художника, його стилістичні й формальні пошуки", - повідомила на відкритті куратор виставки, завідуюча сектором музею Віра Ярова. За її словами, Е. Спіцевич відомий як видатний графік, як майстер ліногравюри, і представлена в експозиції живопис стане відкриттям для багатьох відвідувачів. Виставлені живописні картини різних жанрів, зокрема портрети, пейзажі та натюрморти.

Графіка Є. Спіцевича представлена, в основному, ліногравюра 1960-1970-х рр. Більшість з них відображає провідну тему творчості художника - порти і трудові будні їх працівників. "У 1960-і рр. В техніці ліногравюри працювало дуже багато художників, і велике досягнення майстра в тому, що він зумів знайти свій шлях, свою тему і свій художній мову, і на тлі багатьох виділитися", - зазначила В. Ярова. Також на виставці представлені книжкові ілюстрації Е. Спіцевича.
"Складно було робити експозицію, бо хотілося показати дуже багато, але в той же час, щоб кожна робота зайняла своє гідне місце і добре виглядала", - додала куратор. Виставка працюватиме в листопаді-грудні.
 

Довідка "SQ". Євген Андрійович Спіцевич народився 19 вересня 1931 р. у Харкові. У 1940 р. відбулася перша персональна виставка його робіт. У 1949 - 1958 рр. навчався в Харківському художньому училищі, в 1958 - 1964 рр. - у Харківському художньо-промисловому інституті (зараз - Харківська державна академія дизайну і мистецтв). Одночасно з навчанням працював кореспондентом різних газет і журналів, роблячи репортажі-ілюстрації з місця подій, доповнюючи їх супровідними текстами. Після захисту диплома протягом восьми років жив і працював у Херсоні. У 1965 р. вступив до Спілки журналістів СРСР, в 1972 р. - до Спілки художників СРСР. З 1973 по 2010 р. викладав у Харківському художньому училищі. Учасник республіканських, всесоюзних, міжнародних і зарубіжних виставок. Роботи знаходяться в приватних колекціях у різних країнах.