"У Харківській області необхідно провести широку дискусію з приводу діяльності театрів", - заявив 1 листопада журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, в ході дискусії потрібно обговорити необхідність роботи такої кількості театрів, репертуар, який вони пропонують, і його затребуваність, а також питання про штатні розклади театрів. Наприклад, у Харківському національному академічному театрі опери та балету ім.Лисенка (ХНАТОБ) штатний розклад включає 700 осіб.

Як зазначив М.Добкін, в інших країнах, де театри є національною гордістю і способом залучення туристів, для скорочення витрат деякі культурні заклади об'єднують - наприклад, оперні театри з філармоніями. "Я не пропоную готові рецепти і не хочу закривати театри. Але нам потрібно почати цю розмову і вести її чесно, без спроб видати бажане за дійсне. Це повинна бути дискусія фахівців, і вона приведе до рішення, яке буде приймати або обласна рада, або Міністерство культури. Ми цю дискусію обов'язково почнемо. Ми не можемо дуже часто захоплюватися тим, чого насправді у нас давно вже немає", - підкреслив М.Добкін.

За його словами, зі свого боку влада робить кроки для того, щоб поліпшити фінансовий стан театрів. Наприклад, рішенням облради керівництво ХНАТОБу отримало можливість повністю розпоряджатися грошима, які театр заробляє за рахунок оренди, організації концертів і вистав. Це рішення буде діяти доти, доки театр не передадуть у відання держави, і вона не почне фінансувати цей заклад.

Як повідомила "SQ" директор оперного театру Любов Морозко, у зв'язку з тим, що театр отримав статус національного, облрада підготувала звернення про передачу цілісного комплексу театру з комунальної власності в державну. Коли театр передадуть у державну власність, він буде фінансуватися з державного бюджету і потрапить під управління Міністерства культури. Бюджетні витрати на 2012 р. при цьому склали б 61 млн.грн. "Але ми ще не передані, і говорити, що театр отримає такий обсяг фінансування, передчасно", - зазначила Л.Морозко.

Довідка "SQ". На сферу культури і мистецтва в бюджеті Харківської області на 2011 р. виділено 75,6 млн.грн., що на 3,8% менше, ніж у 2010 р. В області будуть утримуватися 13 бюджетних установ культури (у тому числі чотири бібліотеки, п'ять музеїв, картинна галерея, центр народної творчості, український культурний центр "Юність", центр культурної спадщини), а також надаватиметься фінансова підтримка восьми установам культури (шести театрам, обласної філармонії та молодіжному симфонічному оркестру "Слобожанський").

У Харківській області працює більше десятка недержавних театрів і шість стаціонарних професійних (Харківський державний академічний російський драматичний театр ім.О.С.Пушкіна, Харківський державний академічний український драматичний театр ім.Т.Шевченка, Харківський національний академічний театр опери та балету ім.М.Лисенка, Харківський академічний театр музичної комедії, Харківський державний академічний театр ляльок ім.В.Афанасьєва, Харківський обласний театр для дітей та юнацтва). У театрах працюють близько 1,5 тис.осіб. Щорічно харківські театри відвідують близько 400 тис.осіб.