Харьков получил восемь новых автобусов в рамках подготовки к Евро-2012Перші вісім автобусів виробництва Львівського автобусного заводу (ЛАЗ) були показані 8 листопада на пл. Конституції в Харкові. Техніка була закуплена в рамках державної та міської цільових програм підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р. з футболу. Нові автобуси оглянули голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес.

За словами Г.Кернеса, автобуси будуть передані в оренду одному з транспортних підприємств міста. "Спочатку ми приймемо ці автобуси до комунальної власності - вони будуть числитися за КП "Харківпас". Потім буде проведено тендер, і на правах оренди автобуси передадуть перевізнику. Вони надійдуть в експлуатацію, найімовірніше, за два місяці, після всіх необхідних процедур. Ми попередньо визначили маршрут, яким вони будуть рухатися: пр.Гагаріна - Олексіївка", - повідомив Г.Кернес.

На нові автобуси символіка Євро-2012 поки що нанесена частково. "УЄФА розробить єдину для всіх міст колірну схему, з особливостями, які є у кожного міста. Тоді ми і закінчимо фарбування. У такі ж кольори будуть пофарбовані і нові тролейбуси, які надійдуть до Харкова в рамках усе тієї ж програми підготовки до Євро-2012", - зазначив М.Добкін.

Як повідомив директор Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергій Дульфан, нові автобуси - 100-місцеві, при цьому в них 30 сидячих місць. Довжина автобуса - 12 м, основні вузли й агрегати - німецького виробництва, також автобуси оснащені кондиціонерами. "Найближчим часом ми пригонимо зі Львова чергову партію з 8 автобусів. Планується, що нові автобуси будемо випускати на ті магістралі, де є три смуги руху, наприклад, пр.Гагаріна, пр.50-річчя СРСР та пр. 50-річчя ВЛКСМ , пр.Леніна, вул.Шевченка", - зазначив С.Дульфан.

Також, за його словами, зараз розглядається питання будівництва в Харкові сервісного центру ЛАЗ, в якому можна буде обслуговувати автобуси і тролейбуси львівського виробництва.

Довідка "SQ". На початку серпня директор Департаменту транспорту і зв'язку міськради Євген Водовозов повідомив, що КП "Харківпас" перерахувало на Львівський автобусний завод 24 млн. 960 тис. грн. на закупівлю автобусів "ЛАЗ" за гроші, виділені Кабінетом міністрів для придбання транспорту в містах, що прийматимуть матчі Євро-2012. 28 жовтня 16 автобусів були передані у Львові делегації Харкова.

Як заявив 8 листопада в.о. міського голови Г.Кернес, окрім 16 автобусів, для Харкова планується закупити ще 10 автобусів і 97 тролейбусів. За його словами, з 97 тролейбусів 67 буде одинарних і 30 спарених. Вартість замовлення складе 100 млн.грн., ці кошти будуть виділені з держбюджету.