Сборная Испании выиграла Евро-2012, победив в финале с разгромным счетом команду ИталииНа стадіоні "Олімпійський" у Києві пройшов фінальний матч Євро-2012 (розпочався о 21.45). На поле вийшли збірні команди Іспанії та Італії. Перемогу з рахунком 4:0 здобула збірна Іспанії. На 14-й хвилині гравець цієї команди Сільва відкрив рахунок. На 40-й хвилині гол забив Альба, і рахунок став 2:0. На 84-й хвилині відзначився Фернандо Торрес - 3:0, на 88-й - Мата, який вийшов на заміну, забив ще один гол, довівши рахунок до 4:0. Це найбільший рахунок у фінальних матчах за всю історію чемпіонатів Європи.

На 61-й хвилині матчу гравець збірної Італії Тьяго Мотта, який вийшов на заміну Монтоліво, отримав травму і змушений був залишити поле. До цього часу команда вже вичерпала ліміт замін. До кінця матчу італійці грали вдесятьох.

Таким чином, збірна Іспанія виграла Євро-2012. Тим самим команда стала першою в історії збірної, яка виграла два Євро поспіль - у 2008 і 2012 рр., а також першою збірною, яка перемогла у трьох найбільших міжнародних турнірах поспіль - Євро-2008, чемпіонаті світу-2012 і Євро-2012. Окрім того, три найбільших турніри поспіль збірна Іспанії не пропускала голів у серії плей-офф. Фернандо Торрес став першим футболістом, який забивав у двох поспіль фіналах чемпіонатів Європи. Дев'ять футболістів збірної Іспанії встановили рекорд, взявши участь у двох переможних фіналах чемпіонатів Європи поспіль: Ікер Касільяс, Серхіо Рамос, Андрес Іньєста, Хабі Алонсо, Хаві, Сеск Фабрегас, Давид Сілва і Фернандо Торрес сьогодні перемогли Італію, а чотири роки, у фіналі Євро -2008, - Німеччину. Головний тренер збірної Іспанії Вісенте дель Боске став першим в історії футболу наставником, якому вдалося виграти чемпіонат Європи, чемпіонат світу і Лігу чемпіонів.

Після завершення матчу переможцям вручили медалі та головний трофей турніру - Кубок Анрі Делоне.

На стадіоні були присутні близько 65 тис. глядачів. Підтримати свою команду приїхали приблизно 11 тис. іспанських уболівальників і більше 5 тис. італійців. Окрім того, фінальний поєдинок дивилися президенти приймаючих Євро країн - Броніслав Коморовський та Віктор Янукович, прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, італійський прем'єр Маріо Монті, спадкові принц і принцеса Іспанії, а також президенти ще кількох країн, президент УЄФА Мішель Платіні, президент ФІФА Йозеф Блаттер, голова Міжнародного олімпійського комітету Жак Роге, йорданський принц Алі Аль Хуссейн, який є віце-президентом ФІФА, президент Федерації футболу України Ігор Суркіс. У фан-зоні в Києві зібралося близько 120 тис. осіб. За прогнозами, у всьому світі за фіналом Євро-2012 збиралися стежити близько 200 мільйонів осіб.

Перед початком матчу відбулася урочиста церемонія закриття Євро-2012. Кілька сотень волонтерів  кольорових костюмах утворили на футбольному полі фігури, що символізують контроль м'яча. Потім німецька співачка Осеана виконала офіційний гімн турніру - композицію "Endless Summer". Потім на поле винесли національні прапори 16 збірних, які взяли участь у Євро-2012. Був показаний турнірний шлях цих команд, і в підсумку на арені залишилися великі прапори двох фіналістів - Іспанії та Італії. В кінці церемонії на поле винесли головний трофей турніру - Кубок Анрі Делоне. Потім на стадіон вийшли команди і пролунали гімни Іспанії та Італії.

Довідка "SQ". Склади команд

 

Іспанія: Касільяс - Арбелоа, Піке, Рамос, Альба - Бускетс, Алонсо, Хаві - Сильва, Фабрегас, Іньєста. Головний тренер - Вінсенте дель Боске.

Італія: Буффон - Аббат, Бардзальі, Бонуччі, К'єлліні - Пірло, Маркізіо, Де Россі - Монтоліво - Кассано, Балотеллі. Головний тренер - Чезаре Пранделлі.

Матч обслуговувала бригада арбітрів з Португалії на чолі з Педру Проенса. Йому допомагали Бертіну Міранда і Рікарду Сантуш, четвертим рефері був Джунейт Чакир, додаткові помічники рефері - Жорж Соуза і Дуарте Гомеш.