Голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко поки не бачить необхідності в приватизації ВАТ "Турбоатом" (Харків). Про це він заявив 31 січня, передала "ЛІГАБізнесІнформ". За словами О.Рябченка, уряд поки не прийняв рішення по приватизацію "Турбоатома".

"Я не можу сказати, що "Турбоатом" потрібно продавати. Я не бачу підстав, щоб ми ініціювали його приватизацію, - він не потребує зараз додаткових інвестицій. Там нормальні показники діяльності, це досить прозора компанія. Тому, я думаю, держава може не поспішати з приватизацією цього заводу. Хіба що буде якась дуже вигідна інвестиційна пропозиція, від якої підприємство отримає якісь нові грандіозні можливості. А в звичайному режимі приватизувати "Турбоатом" зараз немає сенсу", - зазначив голова фонду.

Довідка "SQ". Фонд держмайна України включив низку підприємств Харківської області до приблизного переліку об'єктів приватизації на 2012 р., який опублікований у другому номері газети "Відомості приватизації". Крім "Турбоатома" (75,2% акцій належать державі), в цьому списку - ВАТ "Мереф'янський механічний завод" (Харківський р-н Харківської обл., державі належить 99,9% акцій), ВАТ "Авіалінії Харкова" (99, 9%). Стосовно "Турбоатома" зазначено, що для початку процедури його приватизації потрібно спеціальне розпорядження Кабінету міністрів. Список треба затвердити і погодити в центральних органах влади. Після погоджень буде розроблений помісячний план-графік приватизації, за яким можна буде судити про те, яке держмайно продадуть. Уточнений план-графік повинен бути розроблений до кінця лютого.

2011 р. "Турбоатом" завершив з обсягом виробництва в 1,3 млрд.грн. (у 2010 р. обсяг виробництва був менший 1 млрд.грн.). Прибуток "Турбоатома" за підсумками 2011 р. склав 400 млн.грн., що є абсолютним рекордом для машинобудівних підприємств країни. У 2012 р. завод планує виконати замовлень на 1,5 млрд.грн., а у 2013 р. - на 1,8 млрд.грн.

"Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС.