26 сільських рад Харківської області будуть реалізовувати проекти Програми розвитку Організації об'єднаних націй (ПРООН). Про це 31 січня на загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області повідомила координатор ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" Галина Чала.

За її словами, перша фаза проекту вже завершилася, друга - почалася 12 липня 2011 р. На її реалізацію в Україні передбачено 17 млн.євро. ПРООН надає 50% коштів, 5% - громади і 45% - місцеві бюджети (в тому числі 10% - бюджет Харківської області). Технологія фінансування проектів ПРООН спрямована на активізацію та розвиток місцевих громад.

Як зазначила Г.Чала, за підсумками конкурсів було відібрано 26 населених пунктів, у яких будуть реалізовуватися проекти в рамках другої фази. Дві ради розпочнуть роботу на умовах реплікації, тобто фінансування буде здійснюватися по-іншому: 20% виділить ПРООН, 80% - місцеві бюджети і громада.

Учасники зборів зазначили, що потрібно активізувати участь у проекті Балаклійського, Борівського, Великобурлуцького, Дворічанського, Ізюмського та Красноградського районів. У цих районах потрібно інтенсивніше залучати кошти сільських, селищних, районних рад та з інших джерел.

Довідка "SQ". Харківська облрада виділяє кошти на програму ПРООН за рішенням від 22 грудня 2011 р. у рамках програми "Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 рр.". У рамках першої фази проекту, що завершилася 22 червня 2011 р., в області було реалізовано 47 мікропроектів на 13,3 млн.грн.