Національний банк Україна (НБУ) буде перевіряти спроможність власників нових банків. Нацбанк має намір посилити вимоги до фінансового стану засновників реєстрованих банків. Про це йдеться в розробленому НБУ проекті змін до Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень. Проект передбачає, що НБУ може відмовити в реєстрації банку у разі, якщо фінансовий стан хоча б одного з його засновників є незадовільним. Окрім того, відповідно до документа, НБУ може відмовити в реєстрації банку за наявності в одного із засновників збитків за останній рік або прострочених зобов'язань перед іншими банками.

Проект змін також передбачає, що керівниками банків не можуть бути особи, які мають судимості, невиконані зобов'язання з боргів перед іншим банком або іншою юридичною чи фізичною особою; здійснювали незаконні дії в минулому, які призвели до банкрутства або ліквідації банку чи іншої юрособи. (Http://banker.ua)

Український "Райффайзен банк Аваль" за підсумками трьох кварталів 2010 р. став найбільш швидко зростаючим підрозділом "Raiffaisen International" (включає банки 17 країн Східної та Центральної Європи плюс Росії та СНД). Відповідно до консолідованої звітності групи, зростання активів українського банку склало 9,3% порівняно з падінням активів по групі в середньому на 0,68%. У той же час відзначається, що портфель проблемних кредитів "Райффайзен Банку Аваль", згідно консолідованої звітності групи, досяг 32,86% (за українськими стандартами звітності портфель проблемних кредитів банку - 26%). У "Райффайзен Банку Аваль" не вважають рівень "проблемки" високим. "Рівень розкриття проблемної заборгованості також залежить від того, наскільки банки сумлінно резервують кошти під проблемні кредити", - повідомили в банку. В абсолютних показниках сума проблемної заборгованості з початку року зросла. Але при цьому скорочувався кредитний портфель, нагадують у "Райффайзен Банку Аваль", що призвело до збільшення рівня простроченої заборгованості. (Http://news.finance.ua)

Довідка "SQ". ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" (Київ) зареєстровано 27 березня 1992 р. 95,96% акцій банку належить холдинговій групі "Райффайзен Інтернаціональ Банк-Холдинг АГ". На 1 липня 2010 р. активи банку - 53,98 млрд.грн., статутний капітал 3 млрд. грн., власний капітал - 6,43 млрд.грн.

Донецький "Південкомбанк" планує розширення мережі на заході України. Як повідомила голова правління ПАТ "КБ Південкомбанк" Світлана Сиротян, за час кризи банк не зупиняв процесу розвитку регіональних відділень. Минулого року банк відкрив 6 точок продажів, цього - вже п'ять. "Зараз гостинно відкриті двері 33 відділень, регіональних управлінь та представництв переважно на сході, півдні і півночі країни. Наступного року ми плануємо рухатися на захід", - заявила С.Сиротян. За її словами, у пріоритетних планах банку на наступний рік - відкриття відділення у Львові. (Http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". АТ "КБ "Південкомбанк" (Донецьк) зареєстровано Національним банком України 3 жовтня 1991 р. Основним акціонером банку є: ПрАТ "Метал-Юніон" і СВ з ДО "Гарантія". Регіональна мережа банку включає 6 філій і регіональних управлінь, а також 27 повнофункціональних відділень. Активи банку на 1 квітня 2010 р. становили 1,6 млрд.грн., кредити і заборгованість клієнтів - 1,08 млрд. грн., власний капітал - 143,4 млн.грн., січень-березень 2010 р. банк закінчив із чистим прибутком 672 тис.грн.

Банк "Хрещатик" вчасно і в повному обсязі виплатив відсотки власникам облігацій місцевої позики м. Івано-Франківськ серії "А". 29 листопада 2010 р. банк "Хрещатик" як організатор випуску та платіжний агент облігацій м. Івано-Франківськ провів виплату відсотків з облігацій серії "А" за дев'ятнадцятий купонний період (31.08.10 - 28.11.10) із розрахунку 12% річних, що становить 29,59 грн. на одну облігацію. Облігації м. Івано-Франківськ серії "А" випущені 2006 р. в обсязі 5,5 млн.грн. терміном на 5 років. (http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "КБ "Хрещатик" засноване 1993 р. Мережа банку включає 174 установ у Києві та інших регіонах України. Найбільшими акціонерами банку на 1 липня 2010 р. були ТОВ "КФ Укрфінком" (37,6724%), Головне фінансове управління Київської міськдержадміністрації (23,7037%), ТОВ "Маркет Інвест Груп" (20,2563%). За розміром загальних активів на 1 квітня 2010 р. (6,009 млрд. грн.) банк займав 31-е місце серед 175 українських банків.