Фахівці ВАТ "Турбоатом" (Харків) з 23 червня виконують пуско-налагоджувальні роботи та гарантійні випробування першої гідротурбіни ГЕС "Наглу" (Афганістан). Як повідомили в прес-службі підприємства, пуско-налагоджувальні роботи проводяться у три етапи: пуск на "сухому" агрегаті з перевіркою алгоритмів роботи всіх приладів і датчиків, наступний етап - це затоплення машини, при цьому обладнання тестується на наявність протікань, після чого проводиться випробування турбоагрегата під навантаженням, при цьому контролюються показники потужності, вібраційні характеристики і температурний режим. Зараз турбіну відчувають під навантаженням на холостому ходу. Всі роботи планується завершити до 10 липня, після чого гідротурбін буде здана в експлуатацію.

У прес-службі відзначили, що за умовами контракту для ГЕС "Наглу" "Турбоатом" здійснює модернізацію чотирьох радіально-осьових турбін одиничною потужністю 23,5 МВт і чотирьох дискових затворів діаметром 3,2 м. Після реконструкції потужність турбіни зросте до 25 МВт, ККД збільшиться на 3-5%. На гідрозатвору вдосконалена система ущільнення, підшипникових вузлів і система автоматики. У травні 2009 р. поставка обладнання була завершена, протягом року воно було змонтовано. Монтаж і введення в експлуатацію інших трьох турбін буде проводитися по черзі.

Довідка "SQ". ГЕС "Наглу" введена в експлуатацію в 1965 р. Постачання обладнання здійснювалася спільно з компанією "Технопромекспорт" (Росія). Контракт на модернізацію ГЕС "Турбоатом" і "Технопромекспорт" підписали в грудні 2006 р.