Харківське державне авіаційне виробниче підприємство вирішило проблему з обіговими коштами. Про це в ефірі "Радіо Слобожанщини" заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков. За його словами, авіазавод став заручником процедури повернення ПДВ. "ХАЗ проходив досить довгу і складну процедуру перевірки того, чи має завод право на відшкодування ПДВ. Через це у ХАЗу були складнощі у першому кварталі. Але сьогодні завдання з повернення ПДВ вирішені - близько 20 млн.грн. Повернулися на підприємство. І, відповідно, таким чином завод вирішив проблему з наявністю обігових коштів", - зазначив А.Моченков (раніше не раз говорилося, що авіазавод має брак оборотних коштів - "SQ").

"Я думаю, що як мінімум до кінця цього кварталу на заводі не повинно бути питань ні із зарплати, ні з оплаті різних соціальних послуг, енергоносіїв і так далі. Також немає побоювань, що будуть зірвані контракти, які ХАЗ досить успішно сьогодні підписує", - заявив А.Моченков.

Віце-губернатор повідомив, що сьогодні в авіазаводу підписаний контракт з Самарою (Росія) на виготовлення й постачання комплектуючих для шести літаків, з яких три літакокомплекти планується поставити у 2012 р., а три - у 2013 р. За словами А.Моченкова, ця продукція виробляється заводом за рахунок авансових коштів замовника. Остаточний розрахунок за контрактом буде проведений після відвантаження літакокомплектів.

Окрім цього російського договору, авіазавод має підписаний контракт з Казахстаном на виготовлення літака Ан-74. Роботи за вказаним контрактом почнуться відразу після надходження авансового платежу від замовника. Також ХАЗ продовжує працювати над виконанням контракту з Туркменістаном, згідно з яким один літак відвантажено замовнику у вересні 2011 р. Робота над другим літаком знаходиться на завершальній стадії. Планований термін відвантаження другого літака - кінець червня.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р., серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140.