"Експортні втрати від введення Росією імпортних мит на карамель можна буде компенсувати за рахунок продажу інших видів кондитерських виробів", - заявила 29 червня президент корпорації "Бісквіт-Шоколад" (Харків) Алла Коваленко. За її словами, всі українські виробники розуміють, що обсяги продажу карамелі до Росію знизиться. Подібна ситуація вже була в 2001 і 2006 роках.

За словами президента корпорації, нові обмеження вплинуть насамперед на експорт до Росії традиційної карамелі з фруктовими наповнювачами, а на поставках відливної карамелі вони позначаться меншою мірою. Компенсувати потенційні втрати компанія має намір за рахунок нарощування експорту інших груп кондитерських виробів - як цукристих, так і борошняних.

За словами А.Коваленко, країни, традиційно є експортними ринками для української кондитерської промисловості, прагнуть ввести захисні заходи. Раніше імпортне мито ввів Узбекистан, подібні дії зараз обговорюються в Казахстані. "Український уряд у таких умовах має приймати адекватні заходи щодо захисту внутрішнього ринку. Зокрема, зараз високий рівень присутності на українському ринку російських кондитерських виробів у сегменті преміум-класу. Частково компенсувати втрати на ринках країн СНД може просування продукції до Європи через створення зони вільної торгівлі з ЄС, хоча європейський ринок складний, усталений і просування в цьому напрямку не буде таким швидким і результативним, як в СНД", - відзначила А.Коваленко.

Довідка "SQ". Уряд Росії прийняв постанову про стягування мита на імпортну карамель у розмірі 294,1 дол за т. Під торгові обмеження, які почнуть діяти 8 липня, потрапляє і експорт карамелі українських виробників.

Корпорація "Бісквіт-Шоколад" виробляє кондитерські вироби 20 груп. У 2010 р. підприємства корпорації (АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика" і ВАТ "Харків'янка") випустили 64,1 тис. т кондитерських виробів, що на 8% більше, ніж у 2009 р. Чистий прибуток корпорації склав 891 млн. грн. що на 27% більше 2009 р. Продукція поставляється в 21 країну, питома вага експорту за підсумками минулого року склав 39%. На підприємствах компанії зайнято 3 тис.осіб.