ДП "Харківський електромеханічний завод" найближчим часом укладе договори на постачання продукції до Казахстану і Росії. Про це 29 березня на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації повідомив виконавчий директор заводу Володимир Касторний. За його словами, обсяг постачання продукції за договорами становитиме близько 8 млн.грн. На 2012 р. уже поміщений пакет договорів на 12 млн.грн.

В.Касторний зазначив, що на заводі залишилося працювати 250 осіб, так що обсягу укладених договорів повинно вистачити на виплату поточної зарплати. Крім того, на погашення 6 млн.грн. заборгованості із зарплати будуть спрямовані кошти, які завод планує виручити від продажу зайвого майна. В.Касторний зазначив, що завод планує продати непотрібні виробничі площі, технологічне устаткування й обладнання на 40 млн.грн. Продаж потрібно узгоджувати з Держагентством з управління корпоративними правами та майном. Минулого разу узгодження затяглося на шість місяців, потенційний покупець не дочекався закінчення процедури і відмовився від купівлі. З урахуванням таких можливих термінів розгляду питання погасити заборгованість із зарплати планується до кінця 2012 р.

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін вимагав, щоб існуюча заборгованість із зарплати була погашена до кінця вересня.

Довідка "SQ". Процедура банкрутства ХЕМЗу була розпочата у червні 2007 р. У 2009 р. суд затвердив реєстр вимог кредиторів до ХЕМЗ на 110 млн.грн., після чого був сформований комітет кредиторів заводу. ХЕМЗ завершив процедуру банкрутства мировою угодою. Заборгованість із зарплаті на підприємстві на березень становила 5 млн.грн.