Страны Ближнего Востока готовы инвестировать в строительство заводов и фабрик в Харьковской области - экспертКраїни Близького Сходу, а також Туреччина, Азербайджан та Узбекистан зацікавлені у вкладенні коштів у будівництво заводів і фабрик у Харківській області. Про це повідомив "SQ" експерт з питань країн Сходу Всеукраїнської експертної мережі з інвестицій та бізнес-консалтингу (Київ) Алі Алієв.

За його словами, в ситуації, сьогодні неспокійною економічної та політичної ситуації бізнесмени країн Близького Сходу, Туреччини, Азербайджану, Узбекистану зацікавлені у виведенні своїх капіталів з територій своїх країн та розміщення їх у тих країнах, де для цього більш вигідні умови. "Однією з найбільш цікавих держав для вкладення інвестицій їм бачиться Україна - країна із 47-мільйонним населенням, розташована в геополітичному центрі Європи, яка межує з багатьма іншими країнами. Зокрема, для бізнесменів близькосхідних країн найбільш інвестиційно привабливі Донецька, Луганська та Харківська області" , - зазначив А.Алієв.

Однак, за його словами, сьогодні в Україні приділяється недостатня увага колишнім радянським республікам, а також Туреччині та країнам Близького Сходу. "Адже наші партнери з цих країн готові вкласти в Україну великі капітали. Їм цікаві легка промисловість, сільськогосподарський сектор, будівництво і туризм. Наприклад, у те ж будівництво в Україні близькосхідні партнери готові вкласти до 10 млрд. дол., У легку промисловість - до 7 млрд. дол. Туреччина останнім часом дуже просунулася в галузі легкої промисловості. А Узбекистан - один з найбільших у світі експортерів бавовни, тому йому теж цікавий наш ринок", - підкреслив А.Алієв.

Також експерт зазначив, що у Вовчанську (Харківська обл.) є великі крейдяні кар'єри. За словами А.Алієва, низка зарубіжних партнерів готові підписати договори терміном на 5-10 років на реалізацію цієї продукції.

Крім того, за словами експерта, Харків цікавий для тих східних країн, у яких є нафта. "Проблема цих країн у тому, що нафта виходить густа. А коли нафта густа, її важко підняти на поверхню, також виникають складнощі при транспортуванні. Отже, зростає її собівартість. Але в Харкові є фахівці, які працюють над вирішенням цієї проблеми. Наприклад, академік Національного технічного університету "ХПІ" Арнольд Каратєєв розробив технологію, що дозволяє зробити нафту більш рідкою. Він уже був у Колумбії, Венесуелі, зустрічався з багатьма впливовими людьми, яким представляв свої розробки. Той же НТУ "ХПІ" може виконувати великі проектні роботи для східних країн", - додав А.Алієв.

Говорячи про Україну в цілому, А.Алієв підкреслив, що багато експертів сьогодні вважають інвестиційний клімат у країні досить складним через велику кількості законодавчих, регуляторних та адміністративних перешкод. "Але я підтримую думку першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Андрія Клюєва, який, виступаючи на ІІІ Міжнародному інвестиційному саміті, заявив, що цього року в Україні склався найбільш сприятливий інвестиційний клімат за всі роки незалежності. За словами А.Клюєва, одним з найбільш перспективних секторів для інвестицій в Україні є агропромисловий", - зазначив А.Алієв.

"Також я вважаю, що одним з найбільш привабливих напрямків вкладення коштів з гарантованою окупністю є легка промисловість. Сьогодні в рамках президентської програми "Україна для людей" урядом підготовлений і реалізується план з відродження цієї галузі, що дозволить створити в Україні більше 1 мільйона високооплачуваних робочих місць, наповнить внутрішній ринок якісною продукцією власного виробництва, збільшить експортний потенціал країни та надходження до бюджету України, підвищить міжнародний імідж України як інвестиційно привабливої ​​країни", - підкреслив експерт з питань країн Сходу.

Він додав, що підтримує багатовекторну зовнішню політику України. "Я вважаю, що стратегічними партнерами України повинні залишатися такі держави, як Росія і США. Необхідність в євроінтеграції теж бачу. Але я також вважаю за необхідне більш поглиблену економічнумспівпрацю з Близьким Сходом, Туреччиною та країнами СНД, де є нафтодолари", - резюмував А.Алієв.