"Держфінансування на науку в Державному центрі лікарських засобів (ДНЦЛЗ, Харків) не буде. Я за те, щоб це дуже важливе для країни підприємство відродилося, але на рівні академії таку проблему не вирішити", - заявив "SQ" президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк. "Ще коли ДНЦЛЗ керував академік Віктор Георгієвський, я пропонував починати щось робити, щоб ДНЦЛЗ залишився на плаву, але співпраці не вийшло", - зазначив А.Сердюк.

Як зазначив президент академії, в Харківській області працюють два потужних університети медичного профілю - Харківський національний медуніверситет і Національна фармакадемії України. Вони здатні надати допомогу центру. "Якщо ви тут самі в регіоні не підтримаєте ДНЦЛЗ, то ми втратимо цю дуже необхідну установу. У роки СРСР вона була однією з передових установ з питань розробок нових лікарських форм. Сьогодні вважайте, що її вже практично немає", - заявив А.Сердюк.

Довідка "SQ". Заборгованість із зарплати на ДНЦЛЗ почала утворюватися 2005 р. у результаті недофінансування центру з державного бюджету. Тоді центр для виходу із ситуації запропонував впровадити програму відрахувань із продажів лікарських засобів у рахунок інституту на розробку нових оригінальних препаратів. Пропозиції були відправлені до Кабінету міністрів і Верховної Ради.

Центр був утворений 1920 р. У ДНЦЛЗ розроблено більше 450 лікарських препаратів, у т.ч. 120 оригінальних. Кожен четвертий препарат, який випускається в Україні з часу проголошення її незалежності, розроблений у харківському центрі.