У передмісті Астани (Казахстан) відкрився ювелірний завод харківської торговельної марки "Фаворит". Про це повідомив "SQ" власник торговельної марки, директор підприємства Юрій Соболь. За його словами, раніше основним заводом-виробником ювелірних виробів під маркою "Фаворит" було підприємство в сел.Покотилівка (Харківський район). На цьому заводі працювало близько 100 осіб, обсяги виробництва ювелірних виробів становили до 80 кг на місяць. "Однак через падіння попиту на ювелірні вироби, що може бути пов'язане зі зниженням рівня життя населення в Україні, а також посиленя уваги до заводу фіскальних органів, було прийняте рішення відкрити завод в іншій країні", - зазначив Ю.Соболь.

За його словами, в Казахстані інвестиції у виробничі об'єкти вітаються і підтримуються урядом, окрім цього, для виробничників можливе отримання пільгового кредиту (під 4-5% річних). Підприємство також має намір взяти в найближчому майбутньому кредит, а поки що забезпечене обладнанням, перевезеним до Казахстану з Харкова. Обсяги виробництва планується нарощувати поступово - з 20 кг виробів на місяць до 30-50 кг.

Керівник підприємства зазначив, що штат комплектується українськими кадрами, для чого проводиться набір на роботу харківських ювелірів. Вони працюють у Казахстані вахтовим методом, з повним забезпеченням і високою заробітною платою. Всього планується набрати близько 100 фахівців.

За словами Ю.Соболя, в цілому в Казахстані попит на ювелірні вироби вищий, ніж в Україні, оскільки традиції зобов'язують місцевих мешканців мати коштовності, а рівень прибутків там трохи вищий, ніж в Україні. Завод уже зараз є найбільшим у Казахстані ювелірним підприємством. До відкриття заводу вироби харківської торговельної марки 7 років продавалися в Казахстані і користувалися популярністю. Ще одним чинником на користь запуску виробництва в Казахстані стала наявність у цій країні власного видобування золота і великої кількості ломбардів (тут цей вид діяльності не ліцензується, на відміну від України).

Ю.Соболь зазначив, що в планах "Фаворита" вийти на ринок Росії, де поки ювелірні вироби цієї торговельної марки не продавали. Для цього підприємство має намір брати участь у спеціалізованих виставках, що проходять у Москві.

Довідка "SQ". Під торговельною маркою "Фаворит" понад 10 років виробляються ювелірні вироби із золота 585-ї проби, а також ювелірні вироби з дорогоцінним камінням. Продукція реалізується в Україні та Казахстані.