Харківська область, як і в цілому Україна, не приваблива для іноземних інвесторів. Про це 28 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив депутат Харківської облради (фракція партії "Фронт змін") Олександр Давтян, коментуючи ситуацію з інвестиціями в Харківську область.

"Як бізнесмен я можу констатувати, що відбувається в країні з інвестиціями. Якщо бути зовсім цинічним, то можна сказати, що їх як не було, так і немає. Єдині справжні іноземні інвестиції, які були за останні 20 років у Харківській області, - це будівництво тютюнової фабрики "Філіп Морріс". Ці гроші працюють на харківський регіон, хоча й сумно, що одне з найбільших підприємств виробляє продукт, який труїть населення України", - зазначив О.Давтян.

За його словами, інша маса фінансових вливань у регіон є інвестиціями з офшорів, тобто ці гроші мають вітчизняне походження.

"Наші співгромадяни заробляють тут і виводять кошти за кордон. А потім ці гроші заходять в область нібито у вигляді інвестицій. Тобто заробив бізнесмен грошей, вивів їх на Захід, а потім від імені якої-небудь офшорній компанії ввів ці гроші назад. Наприклад, у Харківській області купується з пільгами яка-небудь птахофабрика або свиноферма, і вважається, що зайшли інвестиції. Але, по-моєму, інвестиції - це коли в країну приходять стовідсоткові західні гроші, і на них будують або ремонтують підприємство. А коли гроші вводять на короткий час, заради спекуляцій - це не інвестиції", - заявив депутат.

"Я спілкуюся з інвесторами, оскільки в мене є що їм запропонувати. Але Україна не цікава для них, особливо на тривалу перспективу. Інвестори швидше готові вкладати в охоплений революцією Близький і Середній Схід, ніж до Харкова, наприклад. У цілому ж, думаю, в Харківській області за останній рік ситуація з інвестиціями не стала гіршою, ніж була раніше", - зазначив О.Давтян.

Довідка "SQ". 25 лютого заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов назвав "тотальною брехнею і перекручуванням фактів" слова екс-губернатора Харківської області, голови облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова про те, що 2010 р. "ознаменувався на Харківщині тотальним обвалом іноземних інвестицій" .

Таку заяву Ю.Сапронов зробив у відповідь на прохання "SQ" прокоментувати невідповідність між даними, оприлюдненими головою ХОДА Михайлом Добкіним на сесії Харківської облради, і заявою А.Авакова, зробленим 24 лютого під час зустрічі з виконавчим директором недержавної організації "Freedom House" Девідом Крамером.

У своєму звіті М.Добкін повідомив, що в 2010 р. приріст іноземних інвестицій склав 622,6 млн. дол. США, що майже на 40% більше, ніж у 2009 р., на 94,1% більше, ніж у 2008 р ., і майже вдвічі більше, ніж у 2007-му. Губернатор спрогнозував, що після офіційного опублікування Держкомстатом даних по регіонах України Харківська область опиниться в п'ятірці лідерів за приростом і, як мінімум, у трійці за загальним обсягом іноземних інвестицій.

За даними Держкомстату, оприлюдненими 18 лютого, область посіла друге місце серед регіонів країни за приростом іноземних інвестицій і третє - за обсягом прямих іноземних інвестицій на душу населення.