В облэнерго заявили о возможном техногенном коллапсе из-за долгов "Харьковводоканала"Профком АК "Харківобленерго" вважає ситуацію з неплатежами КП "Харківводоканал" за електроенергію катастрофічною для обленерго й Харківської області. Про це йдеться у відкритому листі профкому, направленому до Центрального комітету Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України. "Заборгованість складає вже 264 млн.грн., продовжує зростати і практично блокувала роботу "Харківобленерго". Просимо зібрати позачергове засідання президії комітету профспілки із запрошенням прем'єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, представників Верховної Ради для вироблення рішень щодо виходу з ситуації, що склалася", - йдеться в листі.

У профспілці також зазначили, що компанія неодноразово зверталася до органів місцевого самоврядування, Міненерговугілля, НАК "Енергетична компанія України", Національної комісії регулювання електроенергетики України, Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг, Ради національної безпеки й оборони України, до депутатів Верховної Ради з проханням допомогти у вирішенні цієї проблеми. Енергокомпанія позбавлена ​​можливості обмежити постачання електроенергії боржникам, як це передбачено законом, через приписи судів, які забороняють таке обмеження. В результаті "Харківобленерго" більш ніж півтора року витрачає власні кошти на купівлю електроенергії для водопровідно-каналізаційного підприємства. Значне відволікання активів привело до повного вимивання обігових коштів компанії. "Харківобленерго" не може в повному обсязі розраховуватися з ДП "Енергоринок" за куплену електроенергію, виконувати інвестиційну програму, надійно забезпечувати роботу енергетичного обладнання. "Якщо проблема не буде вирішена, у Харківській області може статися техногенний колапс з непередбачуваними наслідками", - заявили в профкомі "Харківобленерго".

Голова правління "Харківобленерго" Сергій Кирик, відповідаючи на питання "SQ" про те, чи не покращаться розрахунки "Водоканалу" за електроенергію після підвищення тарифів на воду з 1 квітня, зазначив, що тарифи на водопостачання підвищилися приблизно на 8% і особливого впливу на розрахунки не зроблять, тому що при підвищенні тарифів у Нацкомісії враховують нормативні витрати на водопостачання, а не їх фактичну величину.

Довідка "SQ". "Харківобленерго" є членом оптового енергоринку України і працює на основі ліцензії на підприємницьку діяльність Нацкомісії регулювання електроенергетики. На балансі "Харківобленерго" 41 тис. км електромереж, 6,6 тис.км кабельних мереж, а також 170 силових трансформаторів 110-154 кВ, 332 силових трансформатори 35 кВ та 12 тис. 846 силових трансформаторів 6-10 кВ. Електрообладнання компанії в середньому має 58% зношеності.

Як повідомив раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, борг харківського КП "ВТП "Вода" (з 1 жовтня КП "ВТП "Вода" приєднано до КП "Харківкомуночиствод") перед "Харківобленерго" можуть погасити за рахунок коштів державного бюджету. За його словами, борг утворився через економічно необгрунтований тариф на послуги підприємства з водопостачання. Губернатор говорив, що питання зі списанням боргу розглядається на рівні Кабміну і може бути вирішене до кінця 2011 р.