Вторинна нерухомість Харкова в березні трохи здорожчала. Як повідомили "SQ" у компанії "Харківське агентство нерухомості", середня ціна квадратного метра на кінець березня склала 992 дол. Це на 4,72% вище, ніж в аналогічному періоді 2011 р. При цьому темпи здорожчання знизилися з 1,6% у лютому до 0,2% у березні.

Експерти пов'язують такий стан справ на ринку з дефіцитом найбільш ліквідних варіантів - одно- та двокімнатних квартир, розташованих біля станцій метро у спальних районах або в районах з розвинутою інфраструктурою.

За словами маркетолога компанії "Харківське агентство нерухомості" Максима Клименка, найбільше здорожчали саме такі квартири і, як локомотив, "потягнули" за собою інший ринок. Для порівняння: ціна квадратного метра в однокімнатній квартирі на вторинному ринку в березні склала 1076 дол. порівняно з 1071 дол. у лютому; у двокімнатній - 1081 дол. проти 1080 дол. Таким чином, зростання цін склало 0,47% і 0,09% відповідно.

Експерт зазначив, що скорочення пропозиції в цьому сегменті ринку намітилося ще на початку літа минулого року, однак тенденція впевнено оформилася в жовтні-листопаді. Дефіцит найбільш ліквідних варіантів спричинив за собою зростання цін і на менш популярні квартири. "Продавців нерухомості на ринку багато, конкуренція висока, кожен уважно стежить за діяльністю колег і в підвищенні вартості об'єкта бере з них приклад", - підкреслив М.Клименко. Маркетолог висловив упевненість, що період подальшого росту цін на вторинну нерухомість буде короткостроковим.

"Чинники, які називають "драйверами" зростання цін нерухомості, - кредитна активність, економічна активність, зростання економіки країни, зростання добробуту громадян - зараз практично відсутні. У всякому разі, вони не складаються в єдиний ланцюжок, який спричинив би віялове зростання. Зараз ми бачимо рецесію в Європі. Україна не отримує грошей МВФ. Тобто і світова економічна ситуація складається не на користь України", - зазначив М.Клименко.

Експерт підкреслив, що якщо середня ціна на квадратний метр житла вторинного ринку і перевищить поріг у 1000 дол., триматися на цьому рівні вона зможе недовго. За прогнозами М.Клименка, вже до літа 2012 р. продавці почнуть збувати квартири більш активно, пропозиція врівноважить попит, і ціна стабілізується.

Довідка "SQ". Компанія "Харківське агентство нерухомості" заснована 1996 р. Входить до п'ятірки найбільших агентств нерухомості Харкова. Надає повний пакет послуг купівлі, продажу й оренди житлової і комерційної нерухомості, а також надає консалтингові послуги з аналізу ринку.