"У країні має бути створений орган, який би захищав права споживачів фінансових послуг", - заявив журналістам начальник Управління Національного банку України в Харківській області Володимир Качук. За його словами, в управління НБУ таких важелів, які б захищали права позичальників, немає.

У той же час начальник управління відзначив, що громадяни, які хочуть взяти кредит, повинні дуже уважно читати договір, який вони підписують, повинні розібратися, за що вони будуть щомісяця платити банку. Він підкреслив, що в багатьох випадках люди в цьому не розбираються, а потім приходять на прийом зі скаргами. Банки, у свою чергу, повинні на видному місці розмістити інформацію про умови кредитування, проконсультувати клієнтів з цього питання.

За словами В.Качука, банки зараз дуже обережно підходять до кредитування населення, зокрема, за іпотекою. Криза 2008-2009 рр. їх багато чому навчила, були великі неповернення, тому фінустанови, перш ніж надати кредит, ретельно перевіряють платоспроможність потенційного позичальника. У той же час, харківські банки готові кредитувати, у них є на це кошти. Є банки, які видають іпотечні кредити за ставкою 14,5% на термін у 30 років.