ПАТ "Мегабанк" (Харків) підготує пропозиції щодо впровадження в Україні технологій Єдиного розрахункового центру "Мегабанку". Таке доручення 27 січня на нараді в "Мегабанку" дав міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк. У нараді також взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, харківський міський голова Геннадій Кернес, а також народний депутат Валерій Писаренко.

За словами А.Близнюка, потрібно виробити пропозиції, щоб залучити комунальників до впровадження технології єдиного розрахункового центру. "Це потрібна і дуже правильна тема. Я ваш однодумець. Готуйте свій план дій, що потрібно зробити на цьому ринку. Визначте, коли ми зможемо зібрати учасників ринку і в якій ідеології з ними розмовляти. І що на державному рівні потрібно зробити, щоб ця платіжна система в інтересах людей була побудована і законодавчо закріплена", - зазначив міністр.

Він підкреслив, що потрібно надати переконливі аргументи для комунальників країни, для яких буде скликано спеціальну нараду. У ній також візьмуть участь і представники інших розрахункових центрів. "Я не збираюся нікого через коліно ламати, але я допоможу розповісти про всі переваги системи, щоб люди усвідомлено прийняли рішення", - зазначив А.Близнюк.

За словами голови наглядової ради ПАТ "Мегабанк" Віктора Суботіна, пропозиції будуть підготовлені за тиждень. "Ми готові невідкладно починати роботу в тих містах, які приймуть рішення впровадити систему ЄРЦ. Протягом цього року ми готові покрити всі "білі плями" на карті країни", - зазначив В.Суботін.

Як повідомив В.Суботін, наприклад, у Харкові "Мегабанк" забезпечив усі комунальні підприємства технічними та програмними засобами для впровадження ЄРЦ за свій рахунок. Була також надана допомога в організації бухгалтерського обліку. "Фактично це були інвестиції в комунальне господарство міста", - зазначив В.Суботін.

Він також повідомив, що правильність нарахувань та повноту перерахованих коштів у рамках ЄРЦ контролюють відділи збуту підприємств. З відділом збуту узгоджується вся необхідна інформація. Тобто паралельно з вступниками грошовими коштами йде обмін інформацією про розрахунки. У Харкові, якщо розрахунок зроблений через пункт оплати "Мегабанку", гроші приходять до одержувача на наступний день після оплати.

За словами директора ЄРЦ Юрія Сергєєва, одне з головних переваг системи в тому, що вона зручна людям. Зараз за квитанцією можна оплатити 65 комунальних послуг (недавно додалася послуга вивезення ТПВ). "Виявилося, що завдяки інформаційній базі 90% відповідей люди отримують біля віконця платіжного пункту. Тільки 10% питань задаються тепер в абонентських залах комунальних підприємств. Комунальні підприємства змогли скоротити персонал абонентських залів і знизити свої витрати. Наприклад, "Харківобленерго" скоротило 200 співробітників, "Харківські теплові мережі" - 180 осіб", - зазначив Ю.Сергєєв.

За його словами, якщо буде надана підтримка ЄРЦ, то цю систему можна розповсюдити в Східній Україні, наприклад, у Сумах, Луганську та Дніпропетровську.

Довідка "SQ". Єдиний розрахунковий центр (ЄРЦ) "Мегабанку" з оплати житлово-комунальних послуг розроблений та впроваджений у 9 регіонах України. На початок 2012 р. в Україні працює 127 автоматизованих пунктів прийому платежів. Через систему ЄРЦ оплачують комунальні послуги понад два мільйони українських сімей (12% усіх платників України). Комунальні послуги можна оплачувати за єдиною квитанцією в касах банку, пунктах прийому комунальних платежів, які відкриті на кожній станції метро в Харкові, через електронні термінали m-box, а також за допомогою інтернет-сервісів через сайт ЄРЦ.

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк 27 січня перебуває в Харкові з робочою поїздкою.