Торговельно-промислові палати Харкова і Новосибірська (Росія) 26 жовтня в Харкові уклали угоду про співпрацю. Документ підписали перший віце-президент Харківської торговельно-промислової палати (ХТПП) Віктор Лобода і віце-президент Новосибірської міської торговельно-промислової палати Тетяна Бернадська. На підписанні угоди були також присутні представники мерії Новосибірська, чотирьох підприємств цього міста, а також керівники харківських підприємств, у тому числі - комунальних.

Як повідомила "SQ" Т.Бернадська, представники підприємств Новосибірська приїхали до Харкова, щоб узяти участь у місцевій виставці, яка зараз проходить у виставковому залі "Радмір-Експохол" (Харків). "Ми вирішили в рамках цього візиту на виставку посилити результативність поїздки і заздалегідь звернулися до Харківської торговельно-промислової палати, щоб нам організували переговори у форматі "бізнес ту бізнес". Ми в Новосибірську широко використовуємо такий формат для налагодження співпраці, працюючи з іноземними посольствами та палатами. Тому що саме спілкування бізнесменів може привести до реальних результатів", - зазначила Т.Бернадська.

За її словами, підписана сьогодні угода рамкова, в якому говориться, що палати будуть всіляко підтримувати розвиток бізнес-зв'язків. "Зараз співпрацюють трохи більше 11 компаній Харкова і Новосибірська (зокрема, компанія "Болід"). Вони працюють, в основному, у сфері машинобудування та приладобудування. Загалом, співпраця не така активна, як хотілося б. Перешкоджає цьому в основному логістика, оскільки відстань між містами досить значна. Але наші бізнесмени активно шукають виходи на зовнішні ринки, щоб поставляти продукцію на експорт. А одна з прибулих до Харкова фірм приїхала для того, щоб провести бізнес-переговори про закупівлю профільного обладнання", - зазначила Т.Бернадська.

Як зазначив віце-президент ХТПП Микола Головко, палата досить часто проводить такі бізнес-зустрічі. "Їх результати не виявляються відразу, для цього потрібен час. Наприклад, рік тому ми організували зустріч бізнесменів Словаччини та Харкова. Нещодавно до нас звернуласясловацька компанія, яка  брала участь у тій зустрічі, що займається виробництвом газових конвекторів, і попросила організувати бізнес-зустріч ще раз. Це означає, що наші заходи корисні для бізнесу", - зазначив М.Головко.
 

Довідка "SQ". З серпня 2011 м. Харків і Новосибірськ - міста-побратими. Угоду про побратимство харківський міський голова Геннадій Кернес і перший заступник міського голови Новосибірська Андрій Ксьонз підписали 24 серпня.