Співробітники Спеціалізованої ДПІ по роботі з великими платниками податків у м. Харкові (СДПІ) в 2010 р. перевірили 58 підприємств, податкова віддача яких становила менше 1%. У результаті перевірок були виявлені порушення законодавства, і в підсумку до сплати в бюджет порушникам було наказано сплатити 319,8 млн.грн. податків, з них вже сплачено 24 млн. грн. Про це 25 лютого повідомили "SQ" у відділі масово-раз'снювальної  роботи та звернень громадян СДПІ. У результаті перевірок 23 підприємства збільшили свою податкову віддачу, 8 підприємств вийшли зі стану мінімізації податкових зобов'язань.

Також в інспекції повідомили, що в 2010 р. було усунуто 272 млн.грн. розбіжностей податкового кредиту та податкових зобов'язань у розрізі контрагентів. На 1 січня загальна сума таких розбіжностей склала 284 млн. грн. (у тому числі по підприємствах, які мають розбіжності в розмірі понад 1 млн.грн., розбіжностей виявлено на 82 млн.грн.). У січні 2011 р. інспекцією усунуто розбіжностей у розмірі понад 1 млн. грн. на суму 24 млн. грн.

У рамках операції "Бюджет" в минулому році було перевірено 53 підприємства групи підвищеного ризику (потенційних мінімізаторів податкових зобов'язань), до сплати донараховано 395 млн.грн. податкових зобов'язань, попереджено ПДВ, безпідставно заявленого до відшкодування з бюджету, на 18,5 млн.грн. У відношенні порушників порушено три кримінальні справи.

 

Довідка "SQ". На обліку в Спецналоговій стоять 244 платника податків. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод" Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", ДП "Харківський завод електроапаратури", КП " Харківські теплові мережі", ДП "Завод ім.Малишева", а також ряд банків Харкова.

Розбіжності виявляються при перевірці розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредиту із зазначенням контрагентів, які платники податків зобов'язані подавати одночасно з декларацією з ПДВ. Такі розбіжності вказують на використання схеми для ухилення від сплат податків. Нові форми декларації з ПДВ діють з 1 квітня 2008р.