Швейцарский банк готов дать кредит на строительство мусорного завода в ХарьковеШвейцарський банк "UBS" дав принципову згоду на розгляд можливості кредитування проекту будівництва в Харкові сміттєпереробного заводу. Про це повідомив депутат Харківської облради, член постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестицій, міжнародної та міжрегіональної співпраці Віктор Попов. За його словами, фахівці вже займаються розробкою технічних пропозицій та погоджень.

В.Попов розповів, що у складі ініціативної групи він недавно виїжджав до Швейцарії, де були проведені переговори з банком щодо можливості кредитування проекту. "Як депутат облради, який відповідає за іноземні інвестиції в регіон, я своє завдання виконав", - зазначив В.Попов.

Він повідомив, що ідея створити таку ініціативну групу виникла, коли харківський міський голова Геннадій Кернес відвідав АТ "ФЕД" (В.Попов - голова правління "ФЕДу" - "SQ"). Мера зацікавив досвід "ФЕДу" у залученні іноземних інвестицій. "Наша вітчизняна кредитно-фінансова система не готова давати дешеві кредити реальному сектору економіки, щоб він вільно розвивався. Банки кредитують під 15-17% річних, тому важко уявити, яку потрібно мати рентабельність виробництва, щоб виплата цих відсотків була під силу. Наприклад, у Китаї або в Європі кредитують під 5-6,5%, але іноземці не поспішають кредитувати під такі відсотки українські підприємства", - зазначив В.Попов.

Однак, як зазначив В.Попов, незважаючи на те, що в України в цілому низький економічний рейтинг, "ФЕД" за останні сім років створив собі позитивний імідж надійного фінансового партнера і має можливість отримувати кредити під 5,9-6,2% річних . "Це ресурси, які будь-яке підприємство може собі дозволити. Ми готові поділитися своїм досвідом з іншими підприємствами області і вже використовували його для залучення кредиту на будівництво сміттєпереробного заводу", - зазначив В.Попов.

 

Довідка "SQ". "UBS" спеціалізується з управління активами і є провідним банком Швейцарії з роботи з фізичними особами та корпоративними клієнтами. Цей банк займається інвестиційною банківською діяльністю та операціями з цінними паперами, будучи найважливішим світовим банком у цьому виді діяльності.

Новий сміттєпереробний завод збудують у Харкові в рамках реалізації національного проекту "Чисте місто". Проект "Реінжиніринг системи поводження з відходами у місті Харкові" базується на впровадженні в Харкові роздільного збору твердих побутових відходів на основі стандартів Європейського союзу. Проект передбачає обладнання лінії для сортування ресурсно-цінних компонентів твердих побутових відходів, створення полігону твердих побутових відходів, що відповідає вимогам екологічного законодавства України та Європейського союзу, оснащення системи збору полігонного газу і системи утилізації полігонного газу та виробництва електроенергії потужністю не менше 6 МВт на годину. Терміни реалізації проекту - 2012-2013 рр. Орієнтовна вартість проекту - 25 млн. євро.