Харьковский авиазавод поставил в Египет третий Ан-74Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) 24 листопада передало ВПС Єгипту третій літак Ан-74Т-200А. Як повідомили "SQ" у прес-службі ХДАВП, підприємство завершило виконання контракту на поставку літаків, укладеного в листопаді 2003 р. Перший літак був поставлений до Єгипту 2004 р., другий - у грудні 2009 р.

"Літаки сімейства Ан-74 добре відомі у всьому світі і викликають постійний інтерес в експлуатантів авіатехніки. Сьогодні ХДАВП продовжує виробництво літаків та виконання контрактів з їх поставки іноземним замовникам", - відзначили на підприємстві. Основними конкурентами літака вважаються турбогвинтові C-27J Spartan спільного виробництва США та Італії і CASA 295, вироблені в Іспанії.

"Завдяки застосуванню турбореактивних двигунів, їх установці над крилом (ефект Коанда, використовуваний на реактивних літаках тільки на машинах сімейства Ан-72/74), літак володіє унікальними льотно-технічними даними. Крім поліпшення злітно-посадкових характеристик, установлені над крилом двигуни максимально віддалені від землі, що дозволяє літаку експлуатуватися на непідготовлених майданчиках із земляним, сніжним, гальковим і іншим покриттями, перетворюючи Ан-74Т-200А на справжній "крилатий джип", - підкреслили на ХДАВП.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140.

Фото "Авіастудіі ХДАВП".