Більше 40 харчових підприємств Харківської області запровадили на своєму виробництві систему управління безпечністю харчових продуктів НАССР. Про це 25 листопада повідомила провідний інженер відділу сертифікації харчової продукції ДП "Харківстандартметрологія" Ірина Семенова. За її словами, в основному ці підприємства є лідерами у своїй галузі, серед них - АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика", ТОВ "Харківський м'ясокомбінат", АТЗТ "Хладопром", ЗАТ "Лозівський молочний завод", також система впроваджена на виробництві деяких видів продукції ЗАТ "Комплекс Безлюдівський м'ясокомбінат".

І.Семенова підкреслила, що законодавчо впровадження управління безпекою на принципах НАССР є обов'язковим, але поки що в України немає механізму перевірки виконання цієї вимоги і покарання за невиконання.

Як заявив журналістам фахівець з питань безпеки харчової продукції проекту Міжнародної фінансової корпорації "Безпека харчової продукції в Україну" Юрій Зваженко, Україна має величезний потенціал як експортер харчової продукції. Але через те, що існуючі українські системи безпеки не відповідають світовим вимогам, країна не може експортувати продукцію на Захід. Основними країнами збуту є країни Африки та СНД. За словами Ю.Зваженка, контроль безпеки харчової продукції повинен здійснюватися і з боку держави, і з боку самих виробників. Система НАССР відрізняється від традиційного підходу, який у більшості випадків використовується в Україні, тим, що контролюється не кінцевий виготовлений продукт, а процес його виробництва.

Довідка "SQ". Система НАССР - "Hazard Analysis and Critical Control Points" ("аналіз небезпечних чинників та критичних точок контролю") забезпечує контроль на всіх етапах харчового ланцюга ("від поля до столу") у будь-якій точці процесу виробництва, зберігання і реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні фактори.