У Харківської області склалася важка ситуація у сфері виробництва сигарет і горілки. Про це 24 жовтня на засіданні комісії Харківської облради з питань соціально-економічного розвитку регіону, інвестицій та міжрегіональної і міжнародної співпраці повідомив начальник Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації Сергій Авершин.

За його словами, за рахунок того, що був підвищений акцизний податок, скоротили обсяги виробництва його платники - тютюнова фабрика "Філіп Морріс Україна" (Харківський р-н) і лікеро-горілчаний завод "Прайм" (Чугуївський р-н), у якого утворилися значні складські запаси. Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів Держстат об'єднує в один розділ. За підсумками 9 міс. 2011 р. обсяги виробництва у цій сфері зменшилися на 2% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. загальний обсяг промислового виробництва в області збільшився на 4,8% (на частку харчової промисловості припадає 25% промислового виробництва області). "Ця галузь поки йде з негативним результатом, і ми не можемо досягти рівня минулого року. Але місяць за місяцем обсяги виробництва збільшуються. Очікується, що до кінця року буде зафіксоване зростання виробництва", - зазначив С.Авершин.

За його словами, обсяг виробництва в машинобудуванні області за 9 міс. 2011 р. збільшиться на 18% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. (частка машинобудування в загальнообласному обсязі виробництва складає 20%), обсяг виробництва в металургії збільшився на 25% (частка - 3%), у легкій промисловості - на 25%. Вдалося зупинити падіння обсягів у виробництві і розподілі електроенергії, газу та води (питома вага в обласному обсязі виробництва - 20%) за рахунок оптимізації роботи Зміївської ТЕС. Раніше електростанція не працювала з повним навантаженням, що відшкодовувалося більш повним завантаженням українських атомних електростанцій, але за рахунок переговорів з енергетиками вдалося повернути підприємству обсяги замовлень. У сільському господарстві досягнуте зростання в 40%.