КП "Харківські теплові мережі" за 9 місяців 2011 р. виконало низку заходів з енергозбереження, освоївши 39,5 млн.грн. власних коштів. Про це 25 жовтня під час засідання постійної комісії Харківської міськради з питань ЖКГ повідомив заступник директора Департаменту комунального господарства Віктор Власов.

Зокрема, на 32,7 млн.грн. підприємство цього року відремонтувало 23,8 км магістральних та внутрішньоквартальних теплових мереж, 10 агрегатів насосних станцій, 33 котла районних котелень, а також котельне і допоміжне обладнання. Також було відремонтовано та замінено 43 котли квартальних котелень, відремонтовано загальнокотельного обладнання квартальних котелень, автотехніка, будівлі та споруди підприємства. На 6,84 млн.грн. ХТМ реконструювати і модернізувати обладнання теплових мереж.

Як підкреслив В.Власов, виконання заходів з енергозбереження за дев'ять місяців цього року дає можливість підприємству отримати річну економію 0,642 млн. куб.м природного газу, 517 тис. кВТ/год електроенергії, 13 тис. Гкал теплової енергії, що в свою чергу заощадило 4,8 млн.грн.

Як розповів на засіданні комісії головний інженер КП "ХТМ" Євген Зінченко, зараз у місті тривають роботи з теплоізоляції теплових мереж, у тому числі і теплотраси, що веде від ТЕЦ-5. Сумарно на це потрібно більше 2 млн.грн. "До кінця року ми замінимо 47 км тепломереж, з них 12,6 км - згідно з новітніми технологіями", - підкреслив Є.Зінченко.

Також він розповів, що зараз підприємство активно займається автоматизацією процесів горіння в котлах. Автоматику вже встановили на шести об'єктах, економія газу при цьому становить від 4 до 6% на кожному агрегаті.