Харківська облдержадміністрація (ХОДА) оголосила відкриті торги на закупівлю послуг з розробки проекту оновленої міжрегіональної екологічної програми з охорони та використання вод басейну р. Сіверський Донець у межах Харківської області. Про це повідомили "SQ" у Головному управлінні житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА. Проект належить розробити до 31 грудня 2011 р. Така робота проводиться вперше.

Як зазначили в управлінні, підставою для виконання проекту є домовленості, досягнуті під час робочого візиту Президента України Віктора Януковича до Росії в листопаді 2010 р., рішення XІІ засідання Координаційної сонета Міжрегіональної екологічної програми з охорони та використання вод басейну Сіверського Дінця від 24 листопада 2010 р . Виконавець розробки повинен забезпечити достовірною екологічною інформацією національні та міжнародні органи, які відповідають за прийняття управлінських рішень, поліпшити обмін інформацією на державному та міжнародному рівнях.

За даними управління, розробники проекту повинні також провести оцінку екологічного стану басейну річки Сіверський Донець, найбільших водосховищ та озер басейну, прибережних захисних смуг та водоохоронних зон у межах Харківської області на основі аналізу існуючих матеріалів і комплексних експедиційних досліджень. Потрібно також розробити комплекс заходів охорони вод від забруднення, раціонального використання водних ресурсів та відновлення водних екосистем.

Довідка "SQ". Сіверський Донець - найбільша річка Східної України і найбільш великий приплив Дону. Загальна протяжність річки складає 1053 км, площа басейну - 98 900 кв.км. Бере початок на Середньоросійській височині, поблизу с. Підвільхи в Прохоровському районі Бєлгородської області Росії, впадає в Дон у районі сел. Усть-Донецький Ростовської області Росії.