II бізнес-форум "startupDAY", який буде присвячений IT-ринку, відбудеться 3 липня в Харкові. Як повідомили "SQ" організатори форуму, в ньому візьмуть участь автори проектів, фахівці IT-сфери, які займаються девелопментом startup-проектів, а також компанії і фонди, що інвестують в подібні проекти.

За словами засновника форуму, генерального директора Групи компаній "Step by Step" Абдурахмана Шайхалова, мета заходу полягає в тому, щоб дати авторам розробок можливість публічно представити свої проекти, отримати рекомендації та оцінку експертів, а також знайти партнерів та інвесторів для реалізації бізнес-ідей . А. Шайхалов відзначив, що в усьому світі підтримка startup-проектів і startup-компаній є поширеним явищем. "У багатьох країнах у цьому процесі беруть активну участь і держава, і бізнес, наприклад, в Білорусі, Росії та Польщі", - підкреслив він. А. Шайхалов заявив, що організатори "startupDAY" бачать необхідність поліпшити ситуацію в Україні, причому не тільки за рахунок Києва, а й регіонів, потенціал яких, і зокрема Харкова, дуже високий. Він висловив упевненість, що цей захід знайде підтримку в учасників IT-ринку.

Директор компанії "stepSTARTUP" Павло Борисенко повідомив, що на форумі будуть презентовані три проекти в розширеному форматі. Презентація кожного проекту займе 30 хв. Один з проектів "МаркетГрад" - інтернет-портал для підприємців і покупців ТЦ "Барабашово". Другий - інтернет-портал знижок, побудований на базі дисконтної системи "Professional". Третій - "Мережа інфокомунікацій" - об'єднання всіх видів зв'язку єдиної адресної системою за допомогою універсального клієнтського застосування.

За словами голови ради директорів Інвестиційної групи "Авантаж Капітал" Юрія Костоглодова, представники інвестиційного бізнесу вбачають у цьому форумі перспективи для розвитку внутрішнього українського ринку інвестицій. "Місія" startupDAY "полягає одночасно і в навчанні авторів, і в селекції українських інвесторів. Ті, хто готовий працювати на молодому ринку з усіма його ризиками і недоліками, той у підсумку і отримає найбільший прибуток від вкладених коштів", - підкреслив він. Ю. Костоглодов висловив упевненість в тому, що харківський startup-рух, започаткований "Step by Step", чекає успішне майбутнє, оскільки це єдиний на сьогодні майданчик для комунікації між авторами проектів та інвесторами, що підтверджується інтересом до IT-"startupDAY" з боку Варшавської фондової біржі (Польща, ВФБ).

Голова українського представництва ВФБ Андрій Дубецький планує виступити на форумі з презентацією можливостей, які надає біржа для IT-компаній і startup-проектів. За його словами, типові представники startupов у сфері IT - це Wikipedia, MySpace, YouTube, В Контакті. "Це всі вдалі ідеї, які за короткий час виросли у вартості до сотень мільйонів доларів. Формат альтернативного майданчика Варшавської біржі "NewConnect" розрахований якраз на інноваційні та IT проекти, які здатні до швидкого зростання. Іноземний капітал прийде в українські startup-проекти, якщо автори навчаться готувати свої проекти за міжнародними стандартами", - зазначив А. Дубецький.

Довідка "SQ". "Startup" (англ.) - невелика молода компанія або проект на ранній стадії реалізації, які не мають достатньої кількості коштів для серйозного розвитку бізнесу. Більшість startup-проектів представляють інноваційні технології або ринок IT.