"Зараз йде розробка проекту IT-парку в Харкові", - повідомив 24 лютого під час засідання Європейської бізнес-ассоцітаціі (ЕВА) заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. "Ми хочемо створити майданчик 5 тис. кв.м та запропонувати компаніям, які займаються комунікаціями, IT-технологіями, перейти на більш оптимальні умови роботи. Тобто займатися вони будуть тим, чим і займалися, але у кращих умовах, з усіма комунікаціями . Це майданчик, на якій не буде адміністраторів з боку чиновників", - повідомив Ю.Сапронов.

За його словами, також планується створення сучасного дата-центру з високошвидкісним підключенням до магістральних каналів зв'язку, до всіх інженерно-технологічних комплексів, аналогів якому в Харкові ще немає. "Проект дата-центру зараз обговорюється з фахівцями. Зараз розглядаються декілька варіантів розміщення центру, один з них - будинок Держпрому. Ми також запрошуємо бізнесменів взяти участь в обговоренні цього проекту, тому виникла ідея провести окремий круглий стіл з IT-парку. Важливо, щоб ця дискусія була відкритою", - підкреслив Ю.Сапронов.

"Ми з Європейською асоціацією контактуємо вже не вперше. Сьогодні необхідно продовжувати розмову з бізнесом на актуальні теми. Нам важливо, що відбувається в малому бізнесі, оскільки середній бізнес - на долоні ". Тому потрібні подібні зустрічі. Ми домовилися, що в рамках антикорупційного комітету буде створено електронну адресу, на який підприємці зможуть надсилати скарги на незаконні дії різного роду разрешителем і контролерів", - додав Ю.Сапронов.

Також він зазначив, що сьогодні стоїть питання про створення інноваційних законів, оскільки зараз в Україні є і працює лише закон про наукові парки. "В Україні навіть немає закону про технологічні парки, а це різні речі. Тому послідовність прийняття подібних законів, на мій погляд, повинна бути такою. Спочатку закон про інвестиційну діяльність, про венчурний капітал, далі закон про технологічні парки і, можливо, закон про IT-парки. Хоча в законі про технопарки можна прописати окремо й IT-індустрію", - зазначив Ю.Сапронов.

Довідка "SQ". Дата-центр - це спеціалізоване приміщення для розміщення серверного і комунікаційного устаткування і підключення до каналів мережі інтернет.

Раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що на території Харківської області буде створено кілька технологічних та IT-парків. За його словами, зараз йде розробка проекту ІТ-парку "інтелектроніки", який буде створений на базі кількох неефективно працюючих державних підприємств. М.Добкін відзначив, що в рамках проекту IT-парку "інтелектроніки" планується залучити не менше 700 млн. грн. приватних інвестицій, що дозволить створити понад 500 нових робочих місць із середньою зарплатою 8 тис. грн на місяць. Ще один проект - технополіс "П'ятихатки", який буде утворений на території понад 200 га з населенням близько 18 тис. осіб, на базі Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" Національної академії наук України. Також заплановано спільний Харківсько-білгородський проект - створення українсько-російського технопарку "Слобожанщина".