Два з чотирьох спиртових заводів Харківської області можуть бути перепрофільовані під виробництво біопалива. Як повідомив 25 січня журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук, йдеться про Івашківський (с.Івашки, Золочівський р-н) та Дублянський (с.Дублянка, Краснокутський р-н) спиртзаводи. За словами віце-губернатора, на цих підприємствах - складна економічна ситуація, і їх перепрофілювання стане альтернативою закриттю.

"Ще два заводи - ДП "Артемівський спиртзавод" (Мерефа, Харківський р-н) та ДП "Караванський спиртзавод" (Люботин), які поновили цієї осені роботу після шестимісячної перерви, будуть працювати за своїм профілем", - зазначив В.Алексейчук.

За його словами, є проблеми і в цукрових заводів області. Сьогодні працюють вісім з дев'яти підприємств, але практично на всіх обладнання вже застаріло, і найближчим часом керівництво області буде розглядати питання про будівництво нового цукрового заводу. "Я не бачу у наших цукрових заводів майбутнього без реконструкції. Незважаючи на великий урожай цукрових буряків, розвитку галузі без модернізації виробництва бути не може. Ще цукрові заводи несвоєчасно розраховуються з виробниками цукрового буряка, і це теж проблема", - заявив віце-губернатор.

Довідка "SQ". У 2011 р. у Харківській області було зібрано 984,5 тис.т цукрових буряків (у 1,7 рази більше, ніж у 2010 р).

У Харківській області працює 8 цукрових заводів - ЗАТ "СГП "Цукрове" (Кегичівський р-н), ВАТ "Новоіванівський цукровий завод" (Коломацький р-н), ВАТ "Первухинський цукровий завод" (Богодухівський р-н), НВФ "Сінтал -Д" ("Конгресівський", Золочівський р-н), ВАТ "Пархомівський цукрозавод" і ВАТ "Мурафський цукрозавод" (обидва - Краснокутський р-н), ТОВ "СГП "Білий Колодязь" (Вовчанський р-н) і ВАТ "Савинський цукровий завод" (Балаклійський р-н).

За останні п'ять років у Харківській обл. закрилися Ананьївський (Краснокутський р-н) і Орільський (Лозівський р-н) цукрові заводи. Куп'янський цукровий комбінат знаходиться в законсервованому стані.