Український уряд узгодив умови кредитування закупівлі десяти складів поїздів "Hyundai" вартістю 240 млн.євро. Ці потяги можуть їздити зі швидкістю до 180 км/год, один склад розрахований на 400 місць, передає "Коммерсантъ". Планується, що курсуватимуть потяги будуть між містами, в яких пройдуть матчі Євро-2012.

Як повідомив віце-прем'єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков, домовленість про закупівлю десяти міжрегіональних потягів "Hyundai" була досягнута під час переговорів у Південній Кореї. Сторони погодили фінансові умови - кредит надасть Експортно-імпортний банк Південної Кореї. Відсоткова ставка разом зі страховкою не перевищить 4,5% річних. Кредит видається під держгарантії терміном на десять років з відстрочкою платежу по тілу кредиту на два роки. Угоду між сторонами планується підписати на початку грудня.

Уряди України та Південної Кореї також домовилися про відкриття провадження "Hyundai" в Україні. "Завод, на якому планується провести близько 90 складів, ще не обраний", - підкреслив Б.Колесніков.

Як відзначає видання, в той же час експерти сумніваються в доцільності закупівель швидкісних поїздів для Україні. "Укрзалізниця" в найближчі десять років не подолає поріг максимальної швидкості в 160 км/год, українські залізниці не розраховані на велику швидкість. "Окрім того, щоб платити за кредитом, "Укрзалізниці", можливо, доведеться підвищити тарифи, тобто зросте ціна квитків", - зазначила експерт Центру політичного й економічного аналізу Ірина Кава.

Довідка "SQ". Як заявив 11 жовтня начальник Статутного територіально-галузевого об'єднання "Південна залізниця" (ПЗ) Віктор Остапчук, Південна залізниця оголосила тендер на придбання пасажирських поїздів, які можуть працювати одночасно на постійному і змінному струмі. Як повідомив В.Остапчук, потяги планується пустити на маршрути від Куп'янська до Харкова, від Харкова до Полтави, Кременчука, а також на інші маршрути, які пройдуть через ст.Гребінка (Полтавська обл.). Потяги двоповерхові, в них шість вагонів. Поїзд може розвивати швидкість близько 160 км/год. Потяги будуть використовуватися під час Євро-2012.

Раніше фахівці ВАТ "Російські залізниці" (РЖД) і "Укрзалізниці" домовилися про швидкісне залізничне сполучення між Росією та Україною. Перший етап впровадження швидкісного сполучення почнеться в 2011 р. - зокрема, буде організовано прискорений рух пасажирських поїздів на напрямку Москва - Київ і зменшено час в дорозі за рахунок скорочення прикордонно-митних операцій у пунктах пропуску. На другому етапі, в 2012-2013 рр., буде організований швидкісний рух денних поїздів на напрямку Москва - Київ і в 2012 р. - окремих поїздів на напрямку Москва - Харків. На третьому етапі буде розпочато швидкісний рух на напрямку Москва - Харків - Адлер і Москва - Харків - Сімферополь.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. відбудеться в Польщі та України. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру пройде в Києві.