Реалізація програми збереження малих річок Харківської області до 2016 р. передбачає обсяг інвестицій у розмірі 1,56 млрд.грн. Про це повідомив "SQ" директор Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем (УкрНДІЕП, Харків) Анатолій Гриценко (інститут розробив програму). Фінансування програми заплановане за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, у тому числі спеціальних фондів охорони навколишнього середовища.

Як зазначили в інституті, в програмі пропонується упорядкувати інформацію про стан гідрологічної мережі малих річок, у тому числі розробити методичні рекомендацій щодо їх охорони і систему заохочень, яка зацікавлювала б водокористувачів зменшувати обсяги споживання води. Буде створена база даних водоохоронних зон малих річок і струмків, а також спеціальна регіональна мережа моніторингу та контролю за забрудненням малих річок вуглеводнями на територіях їх видобування. Щоб зменшити забруднення річок поверхневими стоками, планується впорядкувати прибережні захисні смуги річок і реконструювати агроландшафту у водоохоронних зонах. Для цього планується висадити дерева та облаштувати луки на 35,6 га прибережних зон.

За інформацією екологів, планується розчистити 297,5 км русел річок і струмків. Значні кошти потрібні для розчищення надмірно замуленого русла річок з виїмкою грунту. Необхідно також провести інвентаризацію гідроспоруд на малих річках, визначити їх власників та законність створення цих споруд. Гідроспоруди, що не мають власників, планується поставити на баланс органів місцевого самоврядування або ліквідувати. В області також будуть взяті на облік несанкціоновані скиди стічних вод та вжиті заходи з їх ліквідації. Будуть будуватися та реконструюватися очисні споруди. У рамках забезпечення екологічної безпеки планується ремонтувати греблі, зокрема, Журавлівську в Харкові, руйнування якої може загрожувати безпеці міста.

В інституті зазначили, що до складу екомережі планується включаючи 1 тис. 435 га прибережних територій природно-заповідного фонду Харківщини. Ці заходи мають безпосереднє відношення до збереження малих річок регіону і вимагають організаційної та фінансової підтримки.

Довідка "SQ". Водозбірні площі річок Харківської області знаходяться в межах степової та лісостепової природних зон. Гідрографічна мережа області розподілена між двома басейнами - Сіверського Дінця та Дніпра. Східна частина області відноситься до басейну Сіверського Дінця, західна - до басейну Дніпра. Загальна кількість річок в області - 867, а їх загальна протяжність - 6405 км. Серед них одна велика річка (Сіверський Донець) і шість середніх (Оскол, Уди, Лопань, Орель, Мерла, Самара). У басейні Сіверського Дінця всього протікає 712 річок довжиною 5180 км; у басейні Дніпра - 155 річок довжиною 1324 км. Зокрема, малих річок довжиною від 10 до 100 км в області 165 (загальною протяжністю 3582,6 км); малих річок довжиною менше 10 км - 695 (протяжністю 755,4 км).