В разработку месторождения бурого угля в Барвенковском районе инвестируют четверть миллиарда евроХарківська облдержадміністрація та Національна академія наук України підписали меморандум про співпрацю з німецькою компанією "Schmidt". Про це повідомив журналістам начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. За його словами, меморандум пов'язаний з планами компанії "Schmidt" розробляти Новодмитрівське родовище бурого вугілля у Барвінківському районі Харківської області. Компанія вивчала проблему розробки родовища і у своєму гарантійному листі заявила, що готова фінансувати проектні роботи та початок робіт з видобування бурого вугілля. Один з траншей, про який йшлося, складає 245 млн.євро. "Для початку освоєння це чималі кошти", - підкреслив В.Без 'язичний.

За його словами, один з проектів розробки передбачає отримання водню і постачання його на металургійні і хімічні комбінати. При цьому будуть заміщатися величезні обсяги природного газу, які зараз використовують ці комбінати. Крім того, буде ще організоване виробництво метанолу та моторного палива. За розрахунками фахівців, на рік може проводитися близько 7 млн. т бензину або дизельного палива. "В цілому, розробляючи це родовище, теоретично можлива заміна близько 5 млрд.куб.м газу. Це хороший заділ для енергетичної безпеки держави", - підкреслив В.Без 'язичний.

Він також повідомив, що інвестори планують виконати проектно-вишукувальні роботи за 1,5 -2 роки. Глибина залягання одного пласта родовища становить 60-70 м, другого - до 300 метрів. У ході проектування інвестори визначаться, яким способом вести розробку - відкритим чи закритим. Верхній шар, найімовірніше, будуть розробляти відкритим способом, при цьому одночасно розробляючи шахту. Організація видобування вугілля займе близько одного року, на потужність видобування у 3-3,5 млн. т вугілля на рік підприємство вийде років за п'ять-шість, так що виробництво газу на основі здобутого вугілля буде налагоджене приблизно у 2017-2018 рр.

Довідка "SQ". У Харківській області розвідані п'ять родовищ кам'яного вугілля, а також Новодмитрівське родовище бурого вугілля (Барвінківський р-н). Його запаси складають 390 млн.т сировини, що може забезпечити роботу шахт на 100 років. Вугілля Новодмитрівського родовища може використовуватися для спалювання у котлах електростанцій, брикетування та вуглехімічної переробки.

За якістю це вугілля близьке до німецького бурого вугілля. Один з проектів розробки родовища, розроблений у 1970 р., передбачав видобування вугілля відкритим способом до 8 млн. т на рік зі збільшенням її до 12 млн.т. Вугілля планувалося спалювати на ТЕС з вісьмома енергоблоками по 225 МВт кожний. Для реалізації проекту необхідні інвестиції в будівництво ТЕС, відводиться 3 тис.га орної землі, відселення всіх мешканців с. Ново-Дмитрівка.

Ще один проект пов'язаний з переробкою бурого вугілля на метанол, водневе і моторне паливо. На першому етапі цього проекту пропонується організувати виробництво 9,7 млрд.куб.м товарного водню на рік за річного обсягу видобування бурого вугілля в 7,2 млн.т. При цьому буде отримано також 3,6 млн.т метанолу, який можна використовувати на газотурбінних електростанціях для виробництва електроенергії, а також моторного палива. За річного видобування вугілля в 7,2 млн.т можна виробляти 1,8 млн.т моторного палива. Проект може бути реалізований після того, як в Україні будуть стандартизовані технології видобування водню, його зберігання, транспортування до споживача, а також отримання з нього електроенергії та тепла.

Зустріч керівництва ХОДА з інвесторами пройшла у грудні 2011 р. Інвестори вже зареєстрували підприємство на території Барвінківського району. Його початковий капітал - близько 100 тис. євро.