На вторичном рынке недвижимости Харькова в прошлом году на четверть увеличилось количество сделок
Ринок вторинної нерухомості Харкова у 2011 р. помітно активізувався. Про це під час прес-конференції, присвяченій підсумкам року на ринку житла, повідомив директор компанії "Харківське агентство нерухомості" Борис Каган. Так, кількість угод купівлі-продажу квартир у 2011 р. порівняно з 2010 р. зросла на 25-30%. За словами Б.Кагана, основним мотивом купівлі вторинної нерухомості було придбання житла для власних потреб, а не з метою перепродажу. При цьому ціни протягом 2011 р. зросли незначно - в середньому на 1,5%.

Експерт також зазначив, що за минулий рік рівень попиту на квартири в Харкові зріс на 30%, а зростання пропозиції за цей же період склало всього 10%. Це призвело до підвищення цін на ліквідні об'єкти. Причому найбільший попит мали у 2011 р. одно- і двокімнатні квартири на Олексіївці, Павловому Полі і Салтівці. Середні ціни квартир на вторинному ринку нерухомості Харкова до кінця 2011 р. склали: однокімнатні квартири - 1065 дол. за кв.м, двокімнатні - 1092 дол. за кв.м, трикімнатні - 984 дол. за кв.м.

За словами Б.Кагана, однією з найбільш помітних тенденцій ринку вторинної нерухомості Харкова у 2011 р. стало збільшення кількості операцій з обміну житла. Якщо з 2007 до 2010 рр. частка угод купівлі-продажу з метою обміну однієї нерухомості на іншу становила близько 30% загальної кількості угод, то у 2011 р. вона зросла до 41%.

До подій, що вплинули у 2011 р. на ринок вторинної нерухомості, на думку директора компанії "Харківське агентство нерухомості", варто віднести загрозу технічного дефолту в США. "Очікування коливання курсу національної валюти по відношенню до долара послужили додатковим імпульсом для здійснення купівлі квартири "тут і зараз". Унаслідок цього рівень активізації вторинного ринку в літній період 2011 р. був нетипово високим і навіть перевищив показники традиційно активних осінніх місяців та грудня", - підкреслив Б.Каган.

За його словами, валютні коливання значно впливають на ринок української нерухомості, оскільки ціни вторинної та комерційної нерухомості в Україні досі номінуються в іноземній валюті і чуйно реагують на зміни курсу. "Якби ціни номінувалися в гривнях, то коливання курсу не настільки істотно впливали на ринок. Наприклад, ціни в доларах з 2008 р. упали приблизно на 50%, а в гривнях вони знизилися лише на 8%. Перехід професійних ріелторів до номінування вартості квартир у гривнях може стати одним з чинників, що стабілізуює ситуацію на ринку купівлі-продажу нерухомості", - додав Б.Каган.

Говорячи про можливий розвиток подій на ринку вторинної нерухомості у 2012 р., експерт зазначив, що за умови стабільності економіки України, в тому числі стійкості гривні, ціни на нерухомість зростуть у межах 9-10%.

Довідка "SQ". Компанія "Харківське агентство нерухомості" заснована 1996 р. Входить до п'ятірки найбільших агентств нерухомості Харкова. Надає повний пакет послуг купівлі, продажу та оренди житлової і комерційної нерухомості, а також надає консалтингові послуги з аналізу ринку.