Количество введенных в эксплуатацию домов в 2011 году в Харькове возросло в 2,5 раза

Кількість багатоквартирних житлових будинків, уведених у Харкові в експлуатацію у 2011 р., порівняно з 2010 р. зросла у 2,5 рази. Про це під час прес-конференції, присвяченій підсумкам ринку житлової нерухомості, повідомив президент компанії "Авантаж" (Харків) Анатолій Денисенко. За його словами, минулого року забудовники здали 16 будинків, тоді як у 2010 р. їх було всього шість. Окрім того, у 2011 р. оператори вивели на ринок 15 нових об'єктів, що на шість більше, ніж у 2010 р.

А.Денисенко зазначив, що збільшення числа введених в експлуатацію будинків, а також зростання кількості виведених на ринок об'єктів говорить про те, що наразі ринок будівництва житла стабілізувався і знаходиться на початку фази зростання. Разом із тим, темпи будівництва нових будинків поки далекі від докризових. "Якщо раніше будівництвом житла в Харкові займалося більше 50-ти компаній, то зараз на ринку оперують близько п'ятнадцяти забудовників. При цьому менше половини з них зводять житло активно", - додав президент будівельної компанії.

Говорячи про "заморожені" об'єкти, А.Денисенко наголосив, що протягом 2011 р. окремі будівельні майданчики вийшли зі стану консервації. Разом із тим, зведення декількох житлових об'єктів у Харкові було припинене. Це призвело до того, що на початок і кінець 2011 р. кількість "заморожених" будівельних майданчиків залишилася незмінною - 20 об'єктів.

Згідно показниками, наданими службою маркетингу компанії "Авантаж", протягом 2011 р. середня вартість квадратного метра первинного житла коливалася у трьохвідсотковому коридорі. Мінімальна вартість становила 7 тис. 313 грн. за кв.м, максимальна - 7 тис. 538 грн. за кв.м. У 2010 р. коридор, у якому коливалася вартість квадратного метра, був на рівні 10 (мінімальна вартість (грудень) - 7 тис. 466 грн./кв.м, максимальна (січень) - 8 тис. 362 грн./кв.м ).

Середня ціна нерухомості у 2011 р. склала 7 тис. 430 грн. за кв.м (економ-клас - 5542 грн./кв.м, бізнес-клас - 9197 грн./кв.м, преміум-клас - 13 604 грн./кв.м).

А.Денисенко також додав, що активність банківських установ у сфері іпотечного кредитування у 2011 р. була незначною і практично не мала впливу на попит. За прогнозами експерта, 2012 р. повинен пройти під знаком росту темпів будівництва та передбачуваності поведінки ціни, на яку в основному буде впливати курс національної валюти по відношенню до американського долара.

Довідка "SQ". Служба маркетингу компанії "Авантаж" більше шести років проводить регулярний моніторинг ринку житлової і комерційної нерухомості Харкова. Компанія "Авантаж" здійснює свою діяльність у чотирьох напрямах: девелопмент, будівництво, інвестиційна діяльність та корпоративне управління підприємствами.