В Харькове будут производить трансформеры для села
Шістнадцать нових галузей виробництва можуть бути створені на базі харківського промислового і наукового комплексу. Про це 23 червня повідомив "SQ" президент Міжнародної академії наук та інноваційних технологій Микола Тернюк. Він зазначив, що деякі галузі вже встигли застаріти і втратити свою інноваційність. "Трактори - це вже минуле століття. Потрібні мобільні енерготехнологічні засоби, агросистеми машин, а також колійні системи агромашін, системи машин високої і надвисокої продуктивності і трансформерная техніка. Виробництво саме цих машин і планується організувати в Харкові", - заявив М.Тернюк.

Він зазначив, що, наприклад, при використанні системи колійних машин влаштовується колія, де грунт втоптаний, при цьому в міжколійному просторі зберігається вологість. "При такій системі врожайність картоплі зростає в п'ять разів", - завив М.Тернюк.

За його словами, Харків - головна база для розвитку нових галузей в Україні. "Де ж ще є трудові кадри, як не у Харкові? Обсяг виробництва цих галузей становитиме близько 1 трильйона гривень, кількість робочих місць може досягти 1 млн. Необхідний обсяг інвестицій - близько 10 млрд. дол. Це буде в основному експортна продукція, а також - продукція на внутрішній ринок. У Харкові будуть комплектувати і збирати нову техніку, а напівфабрикати будуть виготовляти в тих областях, де розвинене металургійне виробництво", - завив М.Тернюк.

Він повідомив, що зараз з окремих питань проводяться переговори з іноземними інвесторами, які висловили зацікавленість проектом. З окремих галузей є вітчизняні інвестори. Наприклад, у створення систем автоматичних агрегатів хочуть інвестувати бізнесмени із Дніпропетровська. "Була домовленість з білорусами про те, що в Харкові будуватимуть концерн з виробництва варіативних систем. Цей концерн має постачати в Білорусь 100 тис. коробок передач і автоматичний вал відбору потужності. Але потім Білорусь заявила, що завод потрібно будувати в їхній країні, а потім відбулася девальвація їх національної валюти, і переговори були припинені. Триває пошук інвесторів для цього проекту", - зазначив М.Тернюк.